08:43:20    zondag, 16 juni 2019
brabants centrum logo
Dinsdag, 26 november 2013 22:49 uur, laatst gewijzigd op 26 november 2013 22:52 uur

Veel animo voor boek De Visser

Veel animo voor boek De Visser

Op de foto: Hans de Visser (midden) reikte dinsdagavond ook boeken uit aan alle 'steunpilaren' die hem bij de totstandkoming van de publicatie hebben geholpen. (Foto: Marc Cleutjens).

Pater kapucijn Hans de Visser heeft dinsdag zijn levenswerk gepresenteerd: een boek over de middeleeuwse geschiedenis van Boxtel. Het vuistdikke boek werd als eerste overhandigd aan oud-wethouder Ger van den Oetelaar, die veertien jaar geleden namens het gemeentebestuur van Boxtel steun toezegde aan De Vissers monnikenwerk.

De Visser heeft in het verleden aan de hand van zijn familiegeschiedenis al enkele historische boeken geschreven. Nu verschijnt zijn grote levenswerk over de Heerlijkheid Boxtel. Het boek handelt zowel over Boxtel als Liempde en Esch. Aan de totstandkoming van het lijvige werkstuk is jarenlang zeer intensief archiefonderzoek voorafgegaan. Een leenbrief uit 1356 diende als basis.

Dit document is eeuwenlang het bewijsstuk geweest dat Boxtel aan de keizer van het Roomse Rijk toebehoorde. Ook al lag Boxtel in het hertogdom Brabant, de Boxtelaren waren bestuurlijk en rechterlijk echter niet ondergeschikt aan de hertog van Brabant en de magistraat van ’s-Hertogenbosch. Boxtel had een aparte status binnen de Bossche Meierij.

Zaal De Adelaar was dinsdag tot de laatste plaats bezet. Boekhandel Elckerlijc verkocht bijna 200 exemplaren van de publicatie, die vanaf woensdag ook te koop is in de boekhandel aan de Markt in Boxtel. De prijs: 19,95 euro. ,,Veel te goedkoop voor zo'n prachtig boek", vond Ger van den Oetelaar.Advertenties