RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
23:43:59    maandag, 19 november 2018
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Zaterdag, 11 mei 2013 21:56 uur, laatst gewijzigd op 11 mei 2013 22:02 uur

Van Abeelen gildekoning Liempde

Van Abeelen gildekoning Liempde

Op de foto: Adri van Abeelen loopt als kersverse schutterskoning over het gildevaandel van Sint-Antonius Abt in Liempde. (Foto: Gerard Schalkx).

Waar het aan ligt? Niemand weet het. De ene koningsvogel is de andere niet. Twee jaar geleden viel het houten doel op de schutsboom van het Liempdse gilde Sint-Antonius Abt al na 51 treffers aan de voeten van koning Jan van Vugt. Nu moest de kruisboog liefst 419 met succes gespannen worden om de papegaai te slechten. Vendelier Adri van Abeelen schoot na een wedstrijd van zo’n vierenhalf uur het laatste stukje uit de mast.

Twee jaar geleden waren er zeven gildebroeders die zich aanmeldden voor het koningschieten in Liempde. Meer dan ooit tevoren. Zaterdag werd dit recordaantal met twee overschreden. Maar dat betekende niet dat de wedstrijd sneller tot een einde kwam. Integendeel…

Breed lachend liep Van Abeelen rond acht uur met het koningszilver om de schouders over het uitgespreide gildevaandel. Twee jaar lang is hij de belangrijkste ceremoniële vertegenwoordiger van Sint-Antonius Abt. De wedstrijd op het vorige week geopende schietterrein Antonius Bleek trok zaterdag diverse leden van gilden uit de regio naar de Oude Dijk.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Koppelmans SNS Bank Toverboom Gemeente Boxtel Beleef Boxtel Tiga Zwanenberg adviesgroep TopSlank Doornmalen electro Natasja fashion Rijschool Dolman Kindertuin 040Fit Modecentrum Frans Theelen Meubelmakerijdenberg Olieenzo Uitvaartonderneming Bijnen Geerts advies Café zaal Kloosterzicht