RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
20:10:09    donderdag, 25 april 2019
brabants centrum logo
Maandag, 14 november 2011 12:26 uur, laatst gewijzigd op 14 november 2011 12:30 uur

Vaker eigen bijdrage bij WMO

Vaker eigen bijdrage bij WMO

Op de foto: Om de WMO betaalbaar te houden in de snel vergrijzende samenleving zijn veranderingen onontkoombaar zegt wethouder Anton van Aert. (Foto: Henk van Weert).

Vanaf 1 januari zijn vergoedingen en hulpmiddelen die de gemeente verstrekt aan senioren en mensen met een beperking niet meer vanzelfsprekend. Vaker wordt een eigen bijdrage gevraagd of naar alternatieve hulp gezocht.

Zo'n honderdvijftig mensen bezochten maandagochtend de eerste van drie informatiedagen die de gemeente Boxtel samen met de plaatselijke WMO-adviesraad organiseert. In gemeenschapshuis De Walnoot vertelde wethouder Anton van Aert (Sociale Zaken) dat bij hulpvragen in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) eerst wordt nagegaan wat mensen nog zelf kunnen.

Vervolgens zal worden bekeken in hoeverre familie, vrienden of buren de helpende hand toe kunnen steken. Pas in laatste instantie zal een aanvraag voor hulpmiddelen via het centrale zorgloket WegWijs aan bod komen. Het resultaat van de hulpverlening komt voorop te staan. ,,Want geluk is de kunst om een boeket te maken met de bloemen waar je bij kunt."

Om mensen meer bewust te maken van de hulpmiddelen die ze gebruiken, wordt vaker een eigen bijdrage gevraagd. Daarnaast verdwijnt de autokostenvergoeding en blijven hulpmiddelen die worden aangeschaft met een persoonsgebonden budget (PGB) eigendom van de gemeente. Zodat ze later eventueel nog kunnen worden hergebruikt.

Wethouder Van Aert benadrukte dat de veranderingen geleidelijk worden doorgevoerd. Eind december krijgt iedereen waarvoor iets verandert een persoonlijke brief met de wijzigingen. De volgende WMO-cliëntendagen vinden plaats op woensdag 16 november van 10.30 tot 15.30 uur in zaal Hof van Liempde te Liempde en donderdag 17 november van 19.00 tot 22.00 uur in gemeenschapshuis De Rots te Boxtel.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Peijnenburg Verzuimbegeleiding Geerts advies Olieenzo Gemeente Boxtel Beleef Boxtel Café zaal Kloosterzicht Uitvaartonderneming Bijnen SNS Bank Geld en Makelaardij Modecentrum Frans Theelen Meubelmakerijdenberg Proef Culinair