21:38:19    donderdag, 02 juli 2020
brabants centrum logo
Vrijdag, 06 december 2013 14:04 uur, laatst gewijzigd op 07 december 2013 09:32 uur

VION Boxtel weer in opspraak

VION Boxtel weer in opspraak

Op de foto: Beeld van de koelcellen van VION in Boxtel. Het vleesconcern bevestigt dat reguliere ham is verwerkt en verhandeld als biologisch vlees. (Foto: Gerard Schalkx).

UPDATE - Het Boxtelse vleesconcern VION heeft in 2012 een grote partij regulier varkensvlees verwerkt in biologische ham. De vleesfraude werd vrijdag gemeld door Omroep Brabant, die heeft gesproken met twee klokkenluiders. VION spreekt in een reactie op de beschuldigingen van ’een eenmalig incident’.

VION kwam eerder dit jaar ook al in opspraak toen enkele klokkenluiders in de actualiteitenrubriek Zembla melding maakten van sjoemelen met vlees. Regulier varkensvlees zou zijn verwerkt en verkocht als vlees dat valt onder het keurmerk Beter Leven. Onderzoek van oud-minister Hans Alders leverde daarvoor geen concrete bewijzen op.

Nu hebben zich opnieuw werknemers gemeld, die hun beschuldigingen ondersteunen met documenten die in bezit zijn van Omroep Brabant. De fraude zou 'onder bedreiging van het managament' gepleegd zijn bij Encebe Vleeswaren in Boxtel. Onderzoeker Alders heeft VION vrijdag gevraagd met spoed op de aantijgingen te reageren en leveranciers te informeren.

Rond het middaguur heeft VION een persbericht gelanceerd waarin het bedrijf bevestigt dat reguliere ham als biologisch vlees is verwerkt. Het ging om een partij vlees van 24.000 kilo waarvan 11.000 kilo ten onrechte als biologische ham is verkocht.

,,Encebe neemt dit incident uitermate serieus en heeft de afnemers direct geïnformeerd”, zo meldt een woordvoerder. ,,Intern zijn de werkprocedures aangepast om dit uit te sluiten voor de toekomst.” VION heeft zijn excuses aangeboden voor het incident. De fout zou zijn veroorzaakt door een fout bij de etikettering.

Inmiddels heeft Albert Heijn bekendgemaakt dat spoedberaad over de kwestie zal worden gevoerd. Ook de ketens Jumbo en Plus hebben hun teleurstelling uitgesproken en willen opheldering. Skal, de toezichthouder op biologische producten, wil Encebe onder verscherpt toezicht plaatsen.

Fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren gaat Kamervragen over de kwestie stellen.

 

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

TopSlank Café zaal Kloosterzicht Alfa Remax-optimus Meubelmakerijdenberg Doornmalen electro Olieenzo Filipe Toverboom buisman optiek Huidtherapie Uitvaartonderneming Bijnen Geerts advies Geld en Makelaardij Beleef Boxtel EmielTechniek