10:28:36    zondag, 12 juli 2020
brabants centrum logo
Zondag, 26 februari 2012 20:06 uur, laatst gewijzigd op 26 februari 2012 20:09 uur

Unieke kies in Groene Poort

Unieke kies in Groene Poort

Op de foto: Afbeelding van de prehistorische jaguar waarvan dinsdag een kies wordt gepresenteerd in De Groene Poort. (Foto: De Groene Poort).

Een team paleontologen van oertijdmuseum De Groene Poort, Naturalis Leiden, Universiteit Utrecht en Natuurhistorisch museum Rotterdam heeft onlangs enkele bijzondere bodemvondsten uit de provincie Brabant onderzocht. De resultaten worden dinsdag gepresenteerd.

Op zoek naar vooral haaientanden vond fossielenverzamelaar Jan Boes uit Emmeloord een grote knipkies. ,,Deze kies bleek na enig onderzoek afkomstig van de linkeronderkaak van een hele grote katachtige,” legt onderzoeker Dick Mol van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam uit.

Na vergelijking met soortgelijke vondsten in heel Europa bleek het te gaan om de uitgestorven Europese jaguar. Een grote katachtige, veel groter dan de hedendaagse jaguar uit Zuid Amerika. Hij kon ruim 200 kilo zwaar worden.

Ook amateurarcheoloog en fossielenzoeker Bert Keereweer uit Grave deed ook een heel bijzondere vondst. Hij vond een kies van het huidig grootste knaagdier van het noordelijk halfrond; de bever. Bijna gelijktijdig werd er nog zo’n lange geribbelde kies gevonden tijdens een zandzeefactie op het terrein bij het Oertijdmuseum te Boxtel.

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Podium Boxtel Huidtherapie buisman optiek Café zaal Kloosterzicht Geerts advies Toverboom Elan Bikes support Geld en Makelaardij Doornmalen electro Uitvaartonderneming Bijnen Beleef Boxtel Remax-optimus Meubelmakerijdenberg Filipe TopSlank Alfa