RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
20:47:52    maandag, 22 april 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Zondag, 30 november 2014 07:36 uur, laatst gewijzigd op 30 november 2014 07:38 uur

'Unearthed' maakt indruk

\'Unearthed\' maakt indruk

,,Dit gaat in tegen de Rechten van de Mens." En: ,,Je ziet alleen maar dollartekentjes in de ogen van mensen van Shell." Ruim honderd mensen kwamen zaterdagavond naar Podium Boxtel om de Zuid-Afrikaanse schaliegasdocumentaire 'Unearthed' van Jolynn Minaar. De maakster was zelf aanwezig om achteraf vragen te beantwoorden.

Mirjam Bemelmans en Irma Gommers van Schaliegas Vrij Boxtel brachten in augustus een bezoek aan Zuid-Afrika en ontmoetten daar Jolynn Minnaar. Zij maakte de documentaire 'Unearthed' over de boorplannen die Shell heeft in de Karoo, het gebied waar Minnaar zelf opgroeide. Ze werd door de organisatie van het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) uitgenodigd om naar Nederland te komen en haar documentaire te promoten. Naast de vertoning in de Nederlandse hoofdstad wordt de documentaire op allerlei andere plekken vertoond, zoals in Podium Boxtel.

In 'Unearthed' kondigt Shell aan naar schaliegas te willen boren in de Karoo. Minnaar kreeg bij toeval een telefoontje van een Amerikaan uit Pennsylvania die aangeeft dat de boringen helemaal niet zo veilig zijn. De Zuid-Afrikaanse documentairemaakster besloot op onderzoek te gaan en reisde af naar de Verenigde Staten, waar ze met wetenschappers, burgers en Shell spreekt over de gevolgen van schaliegasboringen.

Het Boxtelse publiek was onder de indruk van 'Unearthed'. ,,Als je dit ziet, wil je niets met schaliegas te maken hebben", stelt Marjans van Benthem uit Best. Na afloop had Minnaar nog een boodschap voor het publiek. ,,Er is niet krachtiger dan wanneer een gemeenschap bij elkaar komt om te protesteren tegen de boringen. Blijf dat doen en probeer meer mensen te overtuigen."

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Modecentrum Frans Theelen Uitvaartonderneming Bijnen Café zaal Kloosterzicht Peijnenburg Verzuimbegeleiding Beleef Boxtel Proef Culinair Gemeente Boxtel Geld en Makelaardij SNS Bank Huidtherapie Geerts advies Meubelmakerijdenberg