RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
18:10:52    donderdag, 25 april 2019
brabants centrum logo
Donderdag, 07 april 2011 21:56 uur, laatst gewijzigd op 08 april 2011 11:05 uur

’Twaalf bezoekers op een dag is normaal’

’Twaalf bezoekers op een dag is normaal’

,,Volop zon en ruim twintig graden. Nee, dat nodigt niet uit om een museum te bezoeken.” De leden van heemkundestichting Kèk Liemt beleefden zaterdag 2 april een rustige middag in dorpsmuseum De Kleuskes in Liempde. De zomerse weersomstandigheden zorgden weliswaar overal voor volle terrassen, maar niet voor grote drukte in de Boxtelse musea die deelnamen aan het Nationaal Museumweekend. Zondag 3 april, toen het bewolkt was en de zon zich minder liet zien, was de opkomst beter.

Het Liempdse dorpsmuseum aan de Oude Dijk neemt samen met oertijdmuseum De Groene Poort (Bosscheweg) en het Wasch- en Strijkmuseum annex Brabant Goedgemutst (Stationsstraat) jaarlijks deel aan het landelijke museumweekend. Daarnaast waren in Villa Het Hof aan de Rechterstraat ruim dertig doeken van bekende Brabantse en Nederlandse schilders te zien uit de verzameling van Boxtelaar Cor van Geffen en opende ook Bibliotheek De Meierij de deuren. Daar waren collecties te zien van de twee plaatselijke schuttersgilden Sint-Barbara & Sint-Joris uit Boxtel en het Liempdse Sint-Antonius Abt. Historisch museum Piet Dorenbosch aan het Magdalena’s Pad, waar onder meer de ontstaansgeschiedenis van Boxtel in beeld gebracht wordt, kon zaterdag en zondag eveneens bezocht worden.

WOONGEDEELTE

Samen met onder anderen Theo Roovers en Bert Timmermans ontving beheerder Johan van den Langenberg afgelopen weekeinde de bezoekers in het dorpsmuseum te Liempde, die ook rondgeleid werden door het woongedeelte van De Kleuskes. ,,Tot dusverre zijn er zo’n acht mensen geweest, niet te vergelijken met de Boxtelse museumdag van vorig jaar. Toen was het veel drukker, maar dat kwam omdat er een fietstocht aan gekoppeld was. Daarbij was het de bedoeling dat de bezoekers onderweg stempels lieten zetten bij alle deelnemende musea. Normaal gesproken komen tijdens een evenement als het Nationaal Museumweekend gemiddeld zo’n twaalf bezoekers op een dag, een aantal van acht is dus zo slecht nog niet.”

Oud-beheerder Frans van den Langenberg las zaterdag en zondag typische Liempdse verhalen voor in het dialect met titels als ’De ode aan de populier’ en ’Een klompenmaker die terugkijkt op zijn leven’. ,,Frans zou eigenlijk vanochtend al een verhaal voordragen, maar de bezoekers die op dat moment aanwezig waren, gaven de voorkeur aan een rondleiding door het woongedeelte”, liet Johan van den Langenberg weten.

De beheerder had zaterdag goede hoop dat een dag later meer mensen de weg zouden vinden naar De Kleuskes. ,,Het is vandaag warm en zonnig. Dan zitten de mensen liever op het terras of gaan ze een activiteit in de buitenlucht doen. De verwachting is dat het morgen minder warm is, dat betekent wel dat het beter museumweer is.”

Lees meer in Brabants Centrum van donderdag 7 april.

Auteur: STEFAN LATIJNHOUWERS

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Geld en Makelaardij Huidtherapie Doornmalen electro Uitvaartonderneming Bijnen Geerts advies Proef Culinair Meubelmakerijdenberg Peijnenburg Verzuimbegeleiding Modecentrum Frans Theelen Beleef Boxtel Café zaal Kloosterzicht Olieenzo