02:29:20    dinsdag, 16 juli 2019
brabants centrum logo
Donderdag, 22 september 2011 13:34 uur, laatst gewijzigd op 22 september 2011 13:50 uur

Theaterwandeling in Kampina

Theaterwandeling in Kampina

Op de foto: Leerlingen van de Boxtelse basisschool De Spelelier luisteren geboeid naar Gonneke van Luik, een van de historische personages die de kinderen tegen het lijf liepen tijdens de theaterwandeling in natuurgebied Kampina. (Foto: Albert Stolwijk).

Leerlingen van vier Boxtelse basisscholen liepen donderdagmorgen in natuurreservaat Kampina historische figuren als Gonneke van Luik en een gezant van de middeleeuwse hertog Phillips de Goede van Bourgondië, tegen het lijf. De bijzondere theaterwandeling maakt onderdeel uit van het Project Groene Woudloper, waarbij de geschiedenis van landschap en dorpen centraal staat.

De historie van Boxtel en de Meierij werd donderdag op een theatrale manier beleefbaar gemaakt voor de leerlingen tijdens een klassikale wandeling. Professionele acteurs kropen in de huid van personages die een rol hebben gespeeld in de regionale geschiedenis en je in vroeger eeuwen tegen kon komen in nationaal landschap Het Groene Woud. Hierdoor kregen de kinderen gebeurtenissen uit een ver verleden op een speelse en indringende wijze voorgeschoteld.

In totaal stonden donderdagmorgen ongeveer 130 leerlingen uit groep 7 en 8 van De Spelelier, De Beemden, De Speelman en de Prinses Amaliaschool oog in oog met uiteenlopende historische figuren. Gonneke van Luik was de eerste die de kinderen kort na hun vertrek vanaf het parkeerterrein op de hoek Annadreef/Kempseweg/Bosrand in natuurgebied Kampina ontmoetten.

Op een zandpad vertelde Gonneke dat ze op weg was naar de Sint-Jan in ’s-Hertogenbosch en dat ze in ’uitspanning’ De Ceulse Kaar in Boxtel zou overnachten. ,,Dat is een soort herberg”, liet Gonneke in een fraai Brabants dialect weten. ,,Mijn man is koperslager, de beste die er is. Ik komt net van de markt in Oisterwijk. Komen jullie uit Boxtel? Daar zijn ze toch zo heilig, daar geloven ze alles. Het stikt daar van de kloosters, maar verder is er niks. Ik kan in Boxtel niks verkopen, want die plaats heeft geen stadsrechten en geen marktrechten.”

Gonneke gaf de kinderen nog een goede raad. ,,Je moet niet alles geloven wat de mensen zeggen, maar pas iets geloven als je het ziet. En zorg ervoor dat je het bos voor zonsondergang hebt verlaten, want er lopen hier vreemde types zoals zakkenrollers en dieven rond.”

POOTRECHT

Na Gonneke kwamen de leerlingen nog verschillende andere historische figuren tegen in het bos, waaronder een gezant van de middeleeuwse hertog Phillips de Goede. ,,Ik heb geweldig nieuws voor Boxtel”, liet de gezant enthousiast weten. ,,Zet je maar schrap, dan ga ik het jullie vertellen: aan de inwoners van Boxtel wordt namelijk het pootrecht en overpootrecht verleend! Vinden jullie dat niet geweldig om te horen?” De kinderen van groep 7 en 8 van De Spelelier juichten en klapten hun handen stuk na de verkondiging van de belangrijke en blije boodschap.

Toen de gezant aan de leerlingen vroeg of ze eigenlijk wel wisten wat het pootrecht en overpootrecht inhoudt, moesten de kinderen het antwoord schuldig blijven. ,,Waarom zijn jullie dan zo enthousiast?”, wilde de gezant weten. ,,Om u een plezier te doen”, reageerde een van de kinderen gevat. De gezant legde vervolgens uit dat Boxtelaren voortaan vijftig voet landinwaarts bomen mochten planten. ,,De opbrengst mogen de mensen bijna helemaal zelf houden, slechts tien procent gaat naar de hertog.”

Toen de gezant de kinderen vertelde dat hij op de markt in Sint-Oedenrode van een zekere ’Schele Tinus’ een zak met geldboomzaadjes had gekregen en dat die zaadjes over twee jaar in het bos uit zouden groeien tot geldbomen met grote zakken goud, moesten de kinderen lachen. ,,Er bestaan helemaal geen geldbomen, ze hebben je voorgelogen. Je moet niet alles geloven”, lieten de leerlingen weten. De gezant liet weten dat hij 15 florijnen had betaald voor de zaadjes. ,,Dus ik ben opgelicht? Dan ga ik nu meteen verhaal halen bij Schele Tinus.”

Na de ontmoetingen met Gonneke en de gezant kwamen de leerlingen nog verschillende andere historische figuren tegen in het bos, waaronder de eerste treinreiziger die via het Duits Lijntje op weg was naar Sint-Petersburg, een huursoldaat en een bedevaartganger. Tijdens de zes kilometer lange tocht werd op tien verschillende plekken halt gehouden.

Auteur: Stefan Latijnhouwers

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Peijnenburg Verzuimbegeleiding Gemeente Boxtel Proef Culinair Doornmalen electro Huidtherapie Modecentrum Frans Theelen Uitvaartonderneming Bijnen Café zaal Kloosterzicht Geerts advies Beleef Boxtel Geld en Makelaardij