17:41:23    zaterdag, 20 juli 2019
brabants centrum logo
Woensdag, 04 mei 2011 00:03 uur, laatst gewijzigd op 05 mei 2011 10:09 uur

Taco wijst de weg in nieuw JBZ

Taco wijst de weg in nieuw JBZ

Op de foto: Boxtelaar Taco Schäfer werkte mee aan de bewegwijzering in het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis. (Foto: Peter de Koning).

Het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis aan de rand van ’s-Hertogenbosch oogt enorm. En dat is het ook, hoewel aan de Henri Dunantstraat niet meer vierkante meters worden benut dan op de locatie van het oude Groot Ziekengasthuis in de binnenstad. Een inventief routesysteem moet zorgen dat mensen niet verdwalen. Het is mede ontwikkeld door Boxtelaar Taco Schäfer.

Nadat vorige week woensdag de bijna driehonderd patiënten uit het Groot Ziekengasthuis en Carolus werden verwelkomd, is het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) nu volop in bedrijf. Voor bezoekers uit de regio Boxtel is het ziekenhuis makkelijk bereikbaar nu de nieuwe randweg in gebruik is genomen. Als het een beetje meezit ben je er met de auto in een minuut of tien.

Wie de grote draaideur is gepasseerd, vindt aan de linkerhand de ziekenhuisapotheek. Om de verpleegafdelingen en de poliklinieken te bereiken neem je de (rol)trap, waarmee je de ’boulevard’ bereikt. ,,Dit is de backbone, de ruggengraat van het ziekenhuis. Van hieruit kun je alle afdelingen bereiken”, vertelt Schäfer.

De fraaie tegelvloer in honingraatmotief en de metershoge houten spanten langs de glazen wanden geven je het gevoel van een vertrekhal op een vliegveld of een groot spoorwegstation. De elektronische schermen waarop alle afdelingen alfabetisch worden opgesomd en de blauwe bewegwijzeringsbordjes maken dat gevoel compleet. Schäfer grinnikt: ,,Niet geheel toevallig… De bedenker van dit routesysteem is het gerenommeerde bureau Mijksenaar, dat ook de bewegwijzering op Schiphol heeft ontwikkeld.”

Om hun bestemming te bereiken, dienen bezoekers één letter en twee cijfers te onthouden. De letter geeft het gebouw aan waar iemand moet zijn, het eerste cijfer de verdieping en het tweede cijfer de ontvangstplek of het kamernummer. En wie onverhoopt verdwaalt? Via de liften of de aanduiding ’uitgang’ kom je altijd weer op de centrale boulevard terecht.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Meubelmakerijdenberg Beleef Boxtel Huidtherapie Olieenzo Café zaal Kloosterzicht Modecentrum Frans Theelen Uitvaartonderneming Bijnen Proef Culinair Geld en Makelaardij Gemeente Boxtel Geerts advies