RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
11:29:31    maandag, 22 april 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Dinsdag, 25 oktober 2011 14:13 uur, laatst gewijzigd op 26 oktober 2011 08:41 uur

Streep door vergunning gasboring

Streep door vergunning gasboring

Op de foto: Actievoerders zamelden afgelopen weekeinde ruim drieduizend handtekeningen in tegen de proefboring naar schaliegas. (Foto: Henk van Weert).

De bestuursrechter in 's-Hertogenbosch heeft de bezwaarmakers tegen de proefboring naar schaliegas op het Boxtelse bedrijventerrein Vorst in het gelijk gesteld. De tijdelijkheid van de afgegeven ontheffing is onvoldoende aangetoond, oordeelt de rechtbank. 

De gemeente Boxtel verleende eerder dit jaar een tijdelijke ontheffing voor de proefboring. Maar dan moet volgens de rechtbank ook vaststaan dat binnen een termijn van vijf jaar de activiteiten zijn beëindigd. Maar de rechter acht het heel goed mogelijk dat na de proefboring daadwerkelijk wordt overgeschakeld op gaswinning. Daarom is een tijdelijke ontheffing niet op zijn plaats oordeelt de rechter.

Milieuwethouder Peter van de Wiel wilde direct na de bekendmaking van de rechterlijke uitspraak nog niet inhoudelijk reageren. ,,Ik wil eerst de motivatie van de rechter goed op me laten inwerken voordat we over eventuele vervolgstappen kunnen praten." Het college van B. en W. heeft in zijn ogen niet meer en niet minder gedaan dan een vergunningsverzoek in behandeling genomen. ,,Daarbij is een planologische afweging gemaakt op basis van zakelijke en objectieve gronden."

De gemeente Boxtel verleende eerder dit jaar een vergunning voor de proefboring aan het bedrijf Cuadrilla. Naast een particuliere bezwaarmaker tekende Rabobank Nederland protest aan bij de rechtbank. De bank is beducht voor trillingen die mogelijk veroorzaakt worden bij de boringen. Deze kunnen gevolgen hebben voor het datacenter voor landelijke betalingsverkeer dat de Rabobank vorig jaar nabij de boorlocatie op bedrijventerrein Vorst opende.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Beleef Boxtel Proef Culinair Peijnenburg Verzuimbegeleiding Geerts advies Modecentrum Frans Theelen Doornmalen electro Huidtherapie Olieenzo Geld en Makelaardij Café zaal Kloosterzicht Uitvaartonderneming Bijnen Gemeente Boxtel