12:50:00    woensdag, 26 juni 2019
brabants centrum logo
Dinsdag, 25 oktober 2011 14:13 uur, laatst gewijzigd op 26 oktober 2011 08:41 uur

Streep door vergunning gasboring

Streep door vergunning gasboring

Op de foto: Actievoerders zamelden afgelopen weekeinde ruim drieduizend handtekeningen in tegen de proefboring naar schaliegas. (Foto: Henk van Weert).

De bestuursrechter in 's-Hertogenbosch heeft de bezwaarmakers tegen de proefboring naar schaliegas op het Boxtelse bedrijventerrein Vorst in het gelijk gesteld. De tijdelijkheid van de afgegeven ontheffing is onvoldoende aangetoond, oordeelt de rechtbank. 

De gemeente Boxtel verleende eerder dit jaar een tijdelijke ontheffing voor de proefboring. Maar dan moet volgens de rechtbank ook vaststaan dat binnen een termijn van vijf jaar de activiteiten zijn beëindigd. Maar de rechter acht het heel goed mogelijk dat na de proefboring daadwerkelijk wordt overgeschakeld op gaswinning. Daarom is een tijdelijke ontheffing niet op zijn plaats oordeelt de rechter.

Milieuwethouder Peter van de Wiel wilde direct na de bekendmaking van de rechterlijke uitspraak nog niet inhoudelijk reageren. ,,Ik wil eerst de motivatie van de rechter goed op me laten inwerken voordat we over eventuele vervolgstappen kunnen praten." Het college van B. en W. heeft in zijn ogen niet meer en niet minder gedaan dan een vergunningsverzoek in behandeling genomen. ,,Daarbij is een planologische afweging gemaakt op basis van zakelijke en objectieve gronden."

De gemeente Boxtel verleende eerder dit jaar een vergunning voor de proefboring aan het bedrijf Cuadrilla. Naast een particuliere bezwaarmaker tekende Rabobank Nederland protest aan bij de rechtbank. De bank is beducht voor trillingen die mogelijk veroorzaakt worden bij de boringen. Deze kunnen gevolgen hebben voor het datacenter voor landelijke betalingsverkeer dat de Rabobank vorig jaar nabij de boorlocatie op bedrijventerrein Vorst opende.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Geerts advies Geld en Makelaardij Olieenzo Café zaal Kloosterzicht Doornmalen electro Gemeente Boxtel Beleef Boxtel Proef Culinair Uitvaartonderneming Bijnen Peijnenburg Verzuimbegeleiding Meubelmakerijdenberg