RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
03:21:58    woensdag, 14 november 2018
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Vrijdag, 13 mei 2011 15:06 uur, laatst gewijzigd op 13 mei 2011 15:06 uur

Station Liempde als doorzonwoning

Station Liempde als doorzonwoning

Op de foto: De restauratie van het station Liempde is klaar. (Foto: Albert Stolwijk).

Ruim een jaar heeft hij eraan gewerkt. Maar op enkele details na is de restauratie nu eindelijk klaar. Station Liempde blinkt weer en mag een van de meest opvallende rijksmonumenten op Liempds grondgebied genoemd worden. Volgende week trakteert bewoner Piet Rombouts op koffie en klumpkesbrood als bezoekers historische verhalen over het station kunnen vertellen.

Rombouts bewoont zonder twijfel een van de meest markante plekken in Liempde. Hier, aan de Gemondesestraat, is spoorweggeschiedenis geschreven. Tot 1936 was het in 1903 gebouwde station in gebruik als halte langs het roemruchte Duits Lijntje, de spoorbaan die Boxtel verbond met Wesel in Duitsland en ooit koningen, keizers en admiraals transporteerde.

,,De verbouwing is eigenlijk helemaal klaar”, vertelt bewoner Rombouts. Toen hij bijna twaalf maanden geleden aan de restauratie begon, stond ieder detail van het oude stationnetje op papier. Nu is de klus afgerond. ,,Nou ja, bijna dan”, grinnikt de Liempdenaar. ,,Door de vroeg ingevallen vorstperiode moet een deel van de buitenmuur nog gevoegd worden. O ja, en ik moet nog gordijnen ophangen.”

Rombouts kreeg subsidie van de provincie Noord-Brabant, die meerdere bewoners van industriële monumenten een bijdrage in het vooruitzicht stelde als ze over zouden gaan tot restauratie. Nu dat karwei zo goed als klaar is, krijgt de stationsbewoner de medewerkers van de Buurtbank op bezoek. Op zaterdag 22 januari komen ze namens Erfgoed Brabant verhalen optekenen van mensen die kunnen vertellen over station Liempde in vroeger tijd.

 

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Café zaal Kloosterzicht 040Fit Zwanenberg adviesgroep Toverboom Meubelmakerijdenberg Huidtherapie Kindertuin Geerts advies Geld en Makelaardij Doornmalen electro Rijschool Dolman Natasja fashion TopSlank Gemeente Boxtel Olieenzo Koppelmans Beleef Boxtel Uitvaartonderneming Bijnen