15:26:14    vrijdag, 03 juli 2020
brabants centrum logo
Dinsdag, 21 januari 2014 23:16 uur, laatst gewijzigd op 21 januari 2014 23:28 uur

'Snel ingrijpende keuzes nodig'

\'Snel ingrijpende keuzes nodig\'

Op de foto: Net als veel andere gemeenten kampt Boxtel met leegstand van winkels en terugloop van klandizie. Als het tij al gekeerd kan worden, moet snel rigoureuze keuzes gemaakt worden, vinden vier onderzoeksbureaus. (Foto: Peter de Koning).

Zo’n zestig mensen bezochten dinsdagavond 21 januari de discussieavond over de toekomst van het winkelhart van Boxtel. Daar lichtten vertegenwoordigers van vier onderzoeksbureaus hun vorige week gepubliceerde conclusies toe. Een eendrachtige samenwerking tussen ondernemers onderling, maar ook met vastgoedeigenaren en gemeente moet nu eindelijk écht handen en voeten krijgen.

Binnen drie maanden moeten rigoureuze keuzes gemaakt worden, om het tij te keren in de ogen van de deskundigen. Het langgerekte winkelgebied móet volgens hen compacter en beter bereikbaar worden om leegstand het hoofd te bieden en het centrum aantrekkelijker te maken voor ondernemers en publiek.

Winkelier Dick van der Meijden ergerde zich aan het ’zwartgallig’ beeld dat de onderzoekers schetsen van de Boxtelse situatie. Ook anderen gaven aan dat het elders niet veel beter is. Bedrijfsmakelaar Toine Saris benadrukte dat de tanende kooplust van Boxtelaren niet veroorzaakt wordt door het aanbod in het eigen dorp, maar doordat inwoners van deze gemeente makkelijk de trein of auto pakken om naar de stad te gaan.

Als voorzitter van de Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel (OCB) vroeg Filipe van den Borne zich af of het een juiste keuze is om de Markt autoluw te maken zoals het gemeentebestuur wil. Hij brak ook een lans voor ’seizoensparkeren’ op de Markt, waarbij in de zomerperiode autovakken worden opgeofferd voor terrassen. Het forum met vier deskundigen liet zich daar niet echt over uit, maar benadrukte wel dat het vooral van belang is dat consument het centrum makkelijk moeten kunnen bereiken.

Aan het einde van de avond toonde burgemeester Mark Buijs bewondering voor het feit dat de ondernemers zelf het initiatief namen om hun eigen situatie tegen licht te houden. ,,Aan ieders wensen volledig tegemoet komen, is onmogelijk. Hou dat voor ogen. We willen als gemeentebestuur graag mee blijven denken, maar besef dat het centrum per definitie een bron van conflicten is.”

Lees ook 'Impuls voor centrum Boxtel'.

 

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Toverboom Meubelmakerijdenberg Beleef Boxtel Filipe Geld en Makelaardij EmielTechniek Uitvaartonderneming Bijnen Geerts advies buisman optiek Alfa Huidtherapie Olieenzo Remax-optimus TopSlank Elan Bikes support Podium Boxtel