RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
19:47:46    donderdag, 25 april 2019
brabants centrum logo
Woensdag, 28 december 2011 08:58 uur, laatst gewijzigd op 01 januari 2012 10:53 uur

Sint-Petrus wordt basiliek

Sint-Petrus wordt basiliek

Op de foto: De Sint-Petruskerk is door het Vaticaan verheven tot 'basilica minor'. (Archieffoto: Piet van Oers).

Op Kerstavond heeft pastoor Richard Niessen bekendgemaakt dat de Boxtelse Sint-Petruskerk wordt verheven tot basiliek. Kort voor Kerstmis viel de bekendmaking vanuit Rome bij de pastorie op Duinendaal in de bus.

Vijf jaar geleden vroeg Niessen de eretitel al aan, maar het is waarschijnlijk aan recent lobbywerk van oud-archivaris Jan Peijnenburg van het bisdom 's-Hertogenbosch in Rome te danken dat de beslissing nu eindelijk is genomen. De verheffing tot basiliek is mede te danken aan het Heilig Bloedwonder dat zich in de dertiende eeuw in de Sint-Petruskerk zou hebben plaatsgevonden.

Nederland telt nu 23 basilieken; het Boxtelse monument is naast de Bossche Sint-Jan en de Sint-Petrus in Boxmeer de derde kerk in het bisdom 's-Hertogenbosch die de titel mag voeren. De provincie Noord-Brabant telt voorts nog basilieken in Oudenbosch en Oosterhout. Wanneer de inzegening officiëel plaatsvindt, is nog niet bekend en hangt af van de agenda van bisschop Antoon Hurkmans.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Gemeente Boxtel Proef Culinair Modecentrum Frans Theelen Meubelmakerijdenberg Beleef Boxtel Geld en Makelaardij Huidtherapie Peijnenburg Verzuimbegeleiding Café zaal Kloosterzicht SNS Bank Olieenzo Uitvaartonderneming Bijnen