RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
19:13:15    zaterdag, 16 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Donderdag, 05 april 2012 17:27 uur, laatst gewijzigd op 05 april 2012 17:29 uur

Scholieren Salonta kijken ogen uit

Scholieren Salonta kijken ogen uit

Op de foto: Cristina Ponta vindt de biggen van varkenshouder Johan van Hal allemaal ’schatjes’. Een kusje kan dan ook niet uitblijven. (Foto: Albert Stolwijk).

Elf scholieren uit de Roemeense stad Salonta zijn acht dagen op bezoek in Boxtel. Te gast bij het Baanderherencollege leren ze over het Nederlands onderwijssysteem, maar ook worden diverse ondernemingen en instellingen bezocht. De moderne fokzeugen- en melkveebedrijf van Johan en Helmie van Hal maakte niet alleen indruk door de omvang, maar ook door de efficiënte manier van werken.

Cristina Ponta wordt op slag ’verliefd’ tijdens een bezoek aan de varkensstallen op Nergena. De 17-jarige leerling van de Grup Scolar Agricol in Salonta kuste maandagmiddag spontaan een van de pas geworpen biggen die Johan van Hal haar aanreikte. Het meisje keek haar ogen uit in het boerenbedrijf dat in totaal 3.300 zeugen telt.

Het bedrijf van Van Hal is in Nederland een grote onderneming, maar voor Roemeense begrippen is het gigantisch. ,,Wij hebben thuis zeventig varkens”, vertelt Cristina. ,,En dat is in onze beleving al heel groot.” Het tekent treffend de verschillen tussen de agrarische bedrijven in West- en Oost-Europa. ,,Tja, wat je hier ziet, zal bij jullie thuis voorlopig niet te realiseren zijn”, denkt handenarbeid- en tekendocent Baptist van Wanrooij van het Baanderherencollege, die samen met Jos Geerts van de Stichting Boxtel-Salonta de Roemeense gasten begeleidt.

De scholieren uit Salonta overnachten bij leerlingen van de Boxtelse vmbo-school. Die vliegen op hun beurt op 25 april naar Roemenië voor een tegenbezoek. In de papieren editie van de krant een uitvoerige impressie van het uitwisselingsbezoek.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Beleef Boxtel Peijnenburg Verzuimbegeleiding Geerts advies Meubelmakerijdenberg Café zaal Kloosterzicht Olieenzo Gemeente Boxtel SNS Bank Proef Culinair Modecentrum Frans Theelen Geld en Makelaardij Uitvaartonderneming Bijnen