RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
02:01:55    woensdag, 20 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Dinsdag, 08 november 2011 12:02 uur, laatst gewijzigd op 08 november 2011 22:26 uur

'Schaliegas vereist onderzoek Europa'

Het twee weken geleden door minister Maxime Verhagen toegezegde onderzoek naar schaliegas in Europees verband moet worden uitgevoerd. Daarop heeft het burgercomité Schaliegas Vrij Boxtel samen met andere bewoners- en milieuorganisaties in een brief aangedrongen.

Het onderzoek moet niet alleen alle kosten, maar ook de effecten voor de volksgezondheid, het milieu en de lokale economie (landbouw, recreatie) in kaart brengen. Omdat in veel Europese landen onrust is ontstaan over de boringen, stellen de briefschrijvers voor om het onderzoek in Europees verband uit te laten voeren.

Op 27 oktober jongstleden heeft minister Verhagen aan de Tweede Kamer een onderzoek toegezegd naar de effecten die de winning schaliegas heeft op veiligheid, milieu en klimaat. Verhagen deed die belofte onder druk van de protesten uit onder meer Brabant. De minister zei dat een breed draagvlak onder de bevolking een van de voorwaarden is om naar schaliegas te kunnen gaan boren. Maar hij gaf ook aan van mening te zijn dat nieuwe delfstoffen gevonden moeten worden als compensatie voor de snel slinkende aardgasbel van Slochteren. Duurzame alternatieven zijn volgens Verhagen nog onvoldoende ontwikkeld om volledig te kunnen voorzien in de energiebehoefte.

Woensdag 9 november spreekt de Tweede Kamer opnieuw met de minister over de voorgenomen maar door de rechter afgeblazen schaliegasboringen in Boxtel. Een deputatie van het burgercomité Schaliegas Vrij Boxtel volgt het debat vanaf de publieke tribune.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Uitvaartonderneming Bijnen Meubelmakerijdenberg Proef Culinair Huidtherapie Doornmalen electro Café zaal Kloosterzicht Beleef Boxtel SNS Bank Gemeente Boxtel Geld en Makelaardij Modecentrum Frans Theelen Peijnenburg Verzuimbegeleiding