00:46:10    woensdag, 24 juli 2019
brabants centrum logo
Woensdag, 03 augustus 2011 17:14 uur, laatst gewijzigd op 04 augustus 2011 06:14 uur

Schaapskudde als grasmaaier

Schaapskudde als grasmaaier

Op de foto: De uit Haarlem afkomstige herder John Jansen met zijn schaapskudde aan de oever van het Omleidingskanaal van de Dommel. (Foto: Gerard Schalkx).

Maaimachines tref je dit jaar niet veel aan in het buitengebied van de gemeente Boxtel. Bij wijze van proef worden de bermen begraasd door schapen. Daarmee wordt niet alleen de herder met kudde als levend erfgoed in stand gehouden. Ook moeten de zaden die door de schapen worden meegevoerd in vacht en mest voor een grotere verscheidenheid aan planten gaan zorgen.

De biodiversiteit dient te worden vergroot, heet het met een duur woord. De schaapskudde draagt door de verspreiding van zaden en kiemen bij aan een rijkere vegetatie. Een grotere variatie aan planten en kruiden is vervolgens ook weer bevorderlijk voor de ontwikkeling van insecten, vogels en kleine zoogdieren.

Sinds eind april graast de kudde van Schaapskooi Schijndel op diverse plekken in het Boxtelse buitengebied. De border collies Mace en Liss waken er met John Jansen voor dat de dieren bijeen blijven. Brabants Centrum liep een eindje op met de in Haarlem woonachtige schaapherder. Hij geniet met volle teugen van zijn werk, van de natuur en van de Brabanders.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Peijnenburg Verzuimbegeleiding Uitvaartonderneming Bijnen Modecentrum Frans Theelen Geerts advies Café zaal Kloosterzicht Huidtherapie Proef Culinair Geld en Makelaardij Meubelmakerijdenberg Gemeente Boxtel Doornmalen electro