RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
05:46:51    vrijdag, 26 april 2019
brabants centrum logo
Zaterdag, 16 april 2011 10:41 uur

’Schaakkampioenschap om nooit te vergeten’

Bij SintLucas kunnen ze het nog maar amper bevatten. De plaatselijke schaker Huub van Dongen kan eigenlijk al niet meer wachten tot de eerste zet op het schaakbord is gedaan. En eerlijk is eerlijk, veel schaaktoppers vragen zich af waarom ze straks naar het ’nietige’ Boxtel moeten reizen. Maar het is écht waar: het Nederlands kampioenschap schaken wordt van 25 juni tot en met 5 juli in SintLucas aan de Burgakker in Boxtel gehouden. ,,Het wordt een kampioenschap om nooit te vergeten”, belooft Van Dongen.

Twee weken geleden maakte de Koninklijke Nederlandse Schaakbond bekend dat de nationale titelstrijd in Boxtel zal worden gehouden. De SintLucaszaal wordt volgens beleidadviseur Hans Smit van de mbo-school omgevormd tot een heuse schaakarena waar dagelijks wereldtoppers te bewonderen zijn. Want dat zijn de Nederlandse schakers: denksporters met mondiale uitstraling.

Smit zit in het organisatiecomité van het toernooi, net als Van Dongen. De Boxtelse schaker bekleedde veel functies in de vaderlandse schaakwereld en is momenteel onder meer voorzitter van schaakclub Dubbelschaak ’97 en de Stichting Houtje Hoofd Helder, die de schaaksport in Zuid-Nederland promoot.

WEINIG GELD

SintLucas heeft op het juiste moment toegeslagen, dat staat wel vast. Toen er donkere wolken hingen boven het NK in Eindhoven, bood de Boxtelse school direct haar onderkomen aan de Burgakker in Boxtel aan. ,,Er was te weinig geld om het kampioenschap ook dit jaar op de High Tech Campus in Eindhoven te organiseren”, vertelt Smit. ,,SintLucas heeft kunnen aantonen over de perfecte locatie te beschikken in Boxtel en de schaakbond ging al snel overstag.”

Niet alleen het schoolgebouw voldoet volgens de beleidsadviseur aan alle wensen van de schaakbond. Boxtel is door zijn centrale ligging in de Brabantse stedendriehoek een ideale uitvalsbasis die goed bereikbaar is met openbaar vervoer. ,,Veel schakers zijn fervente treinreizigers”, weet Smit. Met conferentieoord Huize Bergen in Vught is een alliantie gesloten; alle schakers zullen daar overnachten.

Wat in de keuze voor Boxtel ook heeft meegespeeld is de aanwezigheid van studenten. ,,SintLucas staat voor creatief denken en dat sluit perfect aan bij het schaakspel, dat ook uitgaat van creativiteit en logica”, zegt de beleidsadviseur van de mbo-school. ,,Een schaakkampioenschap organiseren op een school waar 1.300 studenten rondlopen geeft dynamiek, ook al zal in en rond de SintLucaszaal vooral rust en stilte moeten heersen.”

Lees meer in Brabants Centrum van donderdag 31 maart.

Auteur: MARC CLEUTJENS

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Peijnenburg Verzuimbegeleiding Doornmalen electro Geld en Makelaardij Modecentrum Frans Theelen SNS Bank Uitvaartonderneming Bijnen Meubelmakerijdenberg Olieenzo Huidtherapie Beleef Boxtel Gemeente Boxtel Proef Culinair