RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
16:35:44    donderdag, 18 april 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Vrijdag, 22 april 2011 12:23 uur, laatst gewijzigd op 26 april 2011 07:14 uur

Salonta klaar voor ’invasie’

Salonta klaar voor ’invasie’

Op de foto: Zicht op het nieuwe bejaardenhuis van Salonta, dat zondag 17 april officieel wordt geopend. (Foto: Jos Geerts, Stichting Boxtel-Salonta).

Als vlucht W6 2272 vrijdag 15 april het luchtruim kiest, begint een van de meest opzienbarende bezoeken van een Boxtelse delegatie aan Salonta. Meer dan 25 inwoners nemen deel aan de reis naar de Roemeense stad, waar een fonkelnieuw bejaardenhuis wordt opgeleverd. Het is het laatste grote project van de Stichting Boxtel-Salonta, die na 21 jaar samenwerking nieuwe wegen gaat bewandelen.

Bestuursleden en voormalige bestuurders, leerkrachten van het Baanderherencollege, vrienden en twee journalisten pakken morgenvroeg het vliegtuig naar Boedapest om vervolgens na een drie uur durende busreis in Salonta te arriveren. Daar wordt zondag 17 april het bejaardenhuis geopend, waarvoor een paar jaar geleden al de eerste steen werd gelegd. In totaal dertig ouderen gaan in de voorziening wonen die kort bij het ziekenhuis en de social care service van Salonta is gebouwd.

De opening van het bejaardenhuis markeert het einde van een tijdperk waarin Boxtel en Salonta nauwe banden hebben opgebouwd, al kwam een stedenband nooit van de grond omdat vooral de Boxtelse lokale overheid er niets voor voelde. Ook nu een punt wordt gezet achter de realisering van een reeks grote projecten, schittert het gemeentebestuur door afwezigheid. Voorzitter Jos Geerts heeft tevergeefs getracht burgemeester Frank van Beers of een van de wethouders enthousiast te krijgen voor een bezoek aan Salonta. Wegens andere verplichtingen hebben de bestuurders afgehaakt.

PROGRAMMA

Een groot deel van de Boxtelse delegatie zal een week in Salonta verblijven. Op het programma staat zaterdag een tour door de stad. Onderweg worden de diverse projecten bezocht die onder regie van de stichting tot stand zijn gebracht, zoals de Peterschool, een gaarkeuken en een sportzaal. Zondag volgt de officiële opening van het bejaardenhuis. Dat gebeurt nadat dominee Ferenc Mikló in de protestantse kerk een mis heeft opgedragen. Mikló gold en geldt als een van de drijvende krachten achter de projecten die in Salonta zijn georganiseerd.

Brabants Centrum doet volgende week in woord en beeld verslag van de opening van het bejaardenhuis in Salonta.

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

SNS Bank Doornmalen electro Gemeente Boxtel Geerts advies Café zaal Kloosterzicht Geld en Makelaardij Olieenzo Huidtherapie Proef Culinair Uitvaartonderneming Bijnen Meubelmakerijdenberg Peijnenburg Verzuimbegeleiding