RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
04:02:28    zaterdag, 16 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Woensdag, 25 mei 2011 21:11 uur, laatst gewijzigd op 25 mei 2011 21:13 uur

Roond massaal tegen 'Bloemendael'

Roond massaal tegen \'Bloemendael\'

Op de foto: Bewoners van de buurtschap Roond vrezen dat de aanleg van landbouwlandgoed Bloemendael hun buurtschap zal aantasten. (Foto: Albert Stolwijk).

De bewoners van de Boxtelse buurtschap Roond zijn bijna unaniem tegen de aanleg van landgoed Bloemendael. Dat stellen Martien Dijstelbloem en Sjef van Loon, die met drie buurtgenoten een actiecomité hebben gevormd dat namens de meerderheid van de bewoners ageert tegen het plan. Boxtel wil met de Haarense projectontwikkelaar Wim Vugts een 22 hectaren omvattend landbouwlandgoed realiseren waarin ook plaats is voor vijf grote langgevelboerderijen.

Naast bezwaren van onder meer de Heemkundekring Boxtel en de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel zijn het vooral de circa dertig huishoudens van de buurtschap Roond die ageren tegen ’Bloemendael’. Volgens de woordvoerders Dijstelbloem en Van Loon is in een bezwaarschrift een lange lijst bedenkingen en onvolkomenheden op papier gezet.

Het grootste bezwaar van de bewoners van de Roond is dat ze het niet eens zijn met de ’onomkeerbare’ veranderingen die in het vroegere gehucht met plan Bloemendael worden aangebracht. ,,Iedereen is het erover eens dat de Roond al voldoende natuurrijk is en dat daarom geen landgoed gerealiseerd hoeft te worden”, stelt Dijstelbloem. ,,De meeste mensen vinden dat Boxtel met zijn vingers van de Roond moet afblijven om te voorkomen dat het cultuurhistorisch karakter van de buurtschap wordt aangetast.”

Volgens de critici is er van alles mis met het ontwerpbestemmingsplan dat Boxtel in hun ogen overhaast ter inzage heeft gelegd. ,,Onze bedenkingen laten zich samenvatten onder de drie O’s. Het plan mist openheid, de omvang van de vijf langgevelboerderijen is te groot en er is veel onduidelijkheid over de manier waarop het landgoed zal worden onderhouden.”, stelt Dijstelbloem.

Lees donderdag 26 mei meer in Brabants Centrum.

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Meubelmakerijdenberg Beleef Boxtel Geerts advies Uitvaartonderneming Bijnen Modecentrum Frans Theelen Olieenzo Proef Culinair SNS Bank Peijnenburg Verzuimbegeleiding Gemeente Boxtel Geld en Makelaardij Café zaal Kloosterzicht