RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
20:01:27    maandag, 22 april 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Vrijdag, 01 november 2013 09:03 uur, laatst gewijzigd op 01 november 2013 09:24 uur

Rechte Beerze kronkelt straks weer...

Rechte Beerze kronkelt straks weer...

Op de foto: Ten noorden van de brug in de Kempseweg is een nieuwe meander gegraven. Aan de andere kant volgen er komende tijd nog meer. (Foto's: Henk van Weert).

Over een traject van één kilometer gaat de Beerze ten zuiden van de brug in de Kempseweg in Boxtel flink op de schop. Waterschap De Dommel laat hier de zestig jaar geleden gekanaliseerde beek onder kerkdorp Lennisheuvel weer kronkelen. Ook wordt een flink deel van de westelijke oever tot 40 centimeter afgegraven. Daarmee wordt een winterbedding gecreëerd die bij hoogwater voldoende bergingscapaciteit kan bieden.

Twee weken geleden werd al een meander ten noorden van de brug in ere hersteld en werd ook een poel afgegraven. Aannemingsbedrijf Van der Zanden uit Moergestel is nu aan het werk ter hoogte van de Koevoortseloop. Deze week werd een pontonbrug gelegd zodat graafmachines en vrachtauto’s zo min mogelijk gebruik hoeven te maken van de openbare weg tijdens de werkzaamheden.

De projectleiders Bas van Bergen en Eric Schellekens van het waterschap vertellen dat het project ten doel heeft om meer dynamiek in het water en op de bodem van het riviertje te krijgen. ,,Eerder heeft de Beerze bovenstrooms zijn oude, meanderende loop al teruggekregen en ook stroomafwaarts richting Smalwater en Kleine Aa zijn de bochten die in de jaren vijftig in het kader van de ruilverkaveling zijn verdwenen in ere hersteld. Dit is het laatste ontbrekende stukje dat nog moest worden aangepakt”, vertelt Van Bergen.

Vóór de jaarwisseling moet het project zijn voltooid.

Auteur: Henk van Weert

Foto's

Rechte Beerze kronkelt straks weer... Rechte Beerze kronkelt straks weer... Rechte Beerze kronkelt straks weer... Rechte Beerze kronkelt straks weer... Rechte Beerze kronkelt straks weer...

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Olieenzo Gemeente Boxtel Geld en Makelaardij Peijnenburg Verzuimbegeleiding SNS Bank Beleef Boxtel Proef Culinair Huidtherapie Modecentrum Frans Theelen Café zaal Kloosterzicht Meubelmakerijdenberg Uitvaartonderneming Bijnen