RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
22:21:59    maandag, 22 april 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Maandag, 05 maart 2012 21:50 uur, laatst gewijzigd op 06 maart 2012 11:27 uur

Raad unaniem: schaliegasvrij

Raad unaniem: schaliegasvrij

Op de foto: Tegenstanders van schaliegasboringen verzamelden in oktober 2010 in een week tijd ruim drieduizend handtekeningen. 'Een sterk signaal' concludeerden burgemeester Frank van Beers en wethouder Peter van de Wiel. (Archieffoto: Peter de Koning).

Zoals verwacht heeft de gemeenteraad maandag unaniem verklaard dat Boxtel een schaliegasvrije gemeente is. Dat gebeurde tijdens een kort debat over een motie van de SP, die in beginsel ook de steun kreeg van de vier coalitiepartijen. Vanaf de publieke tribune klonk na het besluit applaus van tegenstanders van schaliegasboringen.

Vorige week wilde de SP de raadsfracties Boxtel al laten uitroepen tot schaliegasvrije gemeente, maar behandeling bleef toen achterwege omdat de fractie van Balans - zoals later bleek - het ministerie niet wilde schofferen. Dat was naar Boxtel gekomen om de vragen te inventariseren die de Boxtelse raadsleden hebben over de voorgenomen gasboringen. De hoorzitting werd gehouden in aanloop naar een onafhankelijk onderzoek naar de eventuele risico's van schaliegasboringen dat minister Maxime Verhagen heeft toegezegd.

Een eventuele nieuwe booraanvraag door het Britse gaswinningsbedrijf Cuadrilla zal niet beoordeeld door het college van B. en W. maar door de raad zelf. Ook dat is in de motie afgesproken. ,,Onder Boxtelaren is geen draagvlak voor boringen naar schaliegas en deze passen ook niet in de toekomstvisie van Boxtel", aldus de opstellers van de motie. Schaliegas ondermijnt volgens hen voorts de ontwikkeling van duurzamere energiebronnen als zon, wind en biomassa.

Na afloop van de raad kreeg burgemeester Frank van Beers een plaquette van de actiegroep Schaliegasvrij Boxtel. Een plekje aan de gevel van het gemeentehuis zit er niet in omdat dit een monumentaal gebouw is, aldus de burgemeester.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Huidtherapie SNS Bank Proef Culinair Peijnenburg Verzuimbegeleiding Meubelmakerijdenberg Café zaal Kloosterzicht Gemeente Boxtel Olieenzo Uitvaartonderneming Bijnen Beleef Boxtel Geerts advies Modecentrum Frans Theelen