RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
10:11:50    zondag, 21 april 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Zondag, 18 september 2011 15:39 uur, laatst gewijzigd op 19 september 2011 13:56 uur

Protest bij opening Kleine Aa

Protest bij opening Kleine Aa

Op de foto: Beeld van de opening van de meanderende Kleine Aa. Watergraaf Peter Glas verricht de starthandeling. (Foto: Gerard Schalkx).

Een aantal omwonenden heeft zondagmorgen bij de opening van het beekherstelproject De Kleine Aa aan de Nergena in Boxtel zijn onvrede geuit over het resultaat van de werkzaamheden. Woordvoerder Alphons van der Heijden liet weten dat Waterschap De Dommel de beloften die gedaan werden tijdens een voorlichtingsavond eerder dit jaar in zaal ’t Tweespan niet zijn nagekomen.

Nu het project klaar is, heeft teleurstelling zich meester gemaakt van de omwonenden. Van der Heijden: ,,De teleurstelling is heel groot omdat blijkt dat het gehele gebied is afgerasterd en van de gedane toezeggingen niets terecht is gekomen. Vanaf de Nergena mag de bezoeker rechtstreeks naar de mooie brug om daarna zijn of haar weg te vervolgen. Maar dat is wel een strak geregisseerde route via ondoordringbaar gaas en prikkeldraad, die naar de Kapelweg leidt. Daar dient men vervolgens de drukke weg over te steken en via een stukje richting Oisterwijk en Het Loo verder te wandelen naar het Smalwater, als men wil.”

Volgens Van der Heijden is van de beloofde rondgang langs het gedeelte met de vistrappen en herstelde beek met de idyllische ’kronkeltjes’ geen sprake. ,,Het wordt de wandelaar niet gegund."

Watergraaf Peter Glas gaf zondagmorgen aan bereid te zijn om op een later tijdstip met de omwonenden na te denken over een mogelijke oplossing. ,,Maar ik ga en kan op dit moment geen toezeggingen doen. We zullen er samen nog eens goed naar kijken”, aldus Glas. Projectleider Hans Koekkoek was enigszins verbaasd over de kritiek van Van der Heijden. ,,We hebben precies datgene gedaan en uitgevoerd, wat we vooraf hebben aangekondigd. De toegankelijkheid over de openbare weg heeft altijd deel uitgemaakt van het hele verhaal. Het gaat hier ook in de eerste plaats om een natuurontwikkelingsproject en niet om het realiseren van een toeristisch-recreatieve zone”, benadrukte Koekkoek.

De Boxtelse wethouder Peter van de Wiel liet op zijn beurt weten dat het moeilijk is om aan alle wensen van de betrokkenen te voldoen. ,,Bij dit soort projecten ontkom je er niet aan om compromissen te sluiten. Ik denk dat je ook in het licht van de economische crisis kunt stellen dat we hier bij De Kleine Aa door samenwerking van onder meer het waterschap, Brabants Landschap, de betrokken gemeenten en de omwonenden en boeren in deze omgeving een heel goed resultaat hebben bereikt. De oorspronkelijke, meanderende loop van de beek is hersteld, wat zowel op ecologisch als economisch gebied voordelen biedt.” 

Auteur: Stefan Latijnhouwers

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Olieenzo SNS Bank Peijnenburg Verzuimbegeleiding Geerts advies Café zaal Kloosterzicht Uitvaartonderneming Bijnen Meubelmakerijdenberg Geld en Makelaardij Proef Culinair Doornmalen electro Gemeente Boxtel Huidtherapie