RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
23:09:34    dinsdag, 20 november 2018
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Donderdag, 24 november 2011 09:51 uur, laatst gewijzigd op 24 november 2011 11:33 uur

Proef met led-lampen in Munsel

De gemeente Boxtel houdt donderdagavond met Nobra Technisch Adviesbureau in Schijndel een rondleiding door de wijk Munsel om zo’n dertig belangstellenden te informeren en te laten ’ervaren’ hoe de proefarmaturen van de led-verlichting werken. Het betreft onder meer medewerkers van de gemeenten Grave, Heeze-Leende, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode en Uden.

In Munsel zijn in de zomerperiode vijftig lantaarnpalen voorzien van armaturen met led-verlichting. Het ging om een proef van enkele maanden, waarbij bewoners konden aangeven welke kleur en stralen hen het meest aanspreken. Het gebruik van led-lampen voor de openbare verlichting is betrekkelijk nieuw.

De gemeente Boxtel en Nobra Technisch Adviesbureau experimenteren met led-lampen in een deel van de wijk Munsel, waar de openbare verlichting aan vervanging toe is. ,,In december zijn de resultaten bekend van een bewonersenquête, die gehouden werd naar aanleiding van het proefproject. Daarna volgt een advies over de toekomstige wijze van verlichten richting het college van burgemeester en wethouders”, stelt woordvoerster Judith de Hoog van de gemeente Boxtel. ,,We hebben al eerder drie rondleidingen gehouden voor bewoners door de wijk Munsel.”

TOEKOMST

Led-lampen worden ook wel gezien als de verlichting van de toekomst. ,,Deze vorm bespaart energie en bovendien hebben de lampen een langere levensduur. Dat past helemaal bij een duurzame gemeente als Boxtel”, aldus woordvoerster De Hoog. Het proefproject met de led-lampen wordt uitgevoerd en begeleid door Nobra Technisch Adviesbureau, dat in Boxtel ook belast is met de omschakeling van geel naar wit licht. Traditionele lampen dienen elke vier jaar vervangen te worden, maar de huidige led-lampen kunnen wel vijftien jaar mee en de toekomstige generaties led’s hebben een levensduur van wel veertig jaar.

De armaturen zijn in de wijk Munsel geplaatst in de straten Langakker, Kortakker, Lijndakker, Bieakker, Putakker en Dwarsakker. De bewoners ontvingen tijdens de proef een vragenlijst waarop ze konden aangeven wat ze van de verschillende soorten lampen vonden. De Hoog: ,,De mening van de mensen in de wijk wordt heel serieus genomen en is van belang bij het bepalen van het uiteindelijke advies richting het college. De resultaten van de enquête laten globaal zien dat de bewoners de led-verlichting als positief ervaren. De details hierover volgen in december.”    

Auteur: Stefan Latijnhouwers

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Meubelmakerijdenberg Gemeente Boxtel Kindertuin Beleef Boxtel Geld en Makelaardij Huidtherapie Zwanenberg adviesgroep Koppelmans Uitvaartonderneming Bijnen TopSlank Tiga Rijschool Dolman SNS Bank 040Fit Natasja fashion Modecentrum Frans Theelen Doornmalen electro Toverboom Geerts advies