RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
06:00:23    dinsdag, 23 april 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Donderdag, 19 mei 2011 14:02 uur, laatst gewijzigd op 19 mei 2011 14:03 uur

Prikactie tegen lage vleesprijzen

Prikactie tegen lage vleesprijzen

Op de foto: Langs de trottoirs van Boseind, Ladonkseweg en Van Salmstraat groeide dinsdag 18 januari de rij vrachtwagens die varkens wilden lossen bij slachterij Vion. (Foto: Albert Stolwijk).

Op het Boxtelse bedrijventerrein Ladonk groeide de rij wachtende vrachtwagens vol varkens dinsdag 18 januari tot ongekende lengte. Boze varkensboeren blokkeerden de poorten van slachterij Vion tijdens een landelijke prikactie. Ze protesteerden tegen de lage prijzen waarmee varkensvlees op de markt wordt gebracht.

Volgens Willy van Gemert van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), die de protestactie in Boxtel coördineerde, is de maat vol: ,,De prijs van het varkensvlees is afgelopen jaar keer op keer verlaagd. In de eerste twee weken van 2011 zelfs al met 10 procent. En dat terwijl de kosten van het voer voor de dieren de afgelopen maanden juist met 30 procent is gestegen. We hebben het idee dat iedereen aan het varkensvlees verdient behalve de varkenshouders. Dat pikken we niet langer.”

De prikactie is volgens Van Gemert uniek. Volgens hem is het in Nederland nooit eerder gebeurd dat alle slachterijen tegelijk worden geblokkeerd. Zowel de aan- als afvoer werd verhinderd. De actieleider van de NVV meldt dat er nog tien slachterijen in Nederland over zijn, die 95 procent van de afzetmarkt bedienen en daarmee een machtspositie hebben opgebouwd waartegen de boeren niet opgebokst komen. ,,De marktwerking is ontwricht. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa.”

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Doornmalen electro Proef Culinair Modecentrum Frans Theelen Olieenzo Huidtherapie Peijnenburg Verzuimbegeleiding Gemeente Boxtel Beleef Boxtel Meubelmakerijdenberg Geld en Makelaardij SNS Bank Geerts advies