RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
05:49:43    vrijdag, 22 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Woensdag, 27 juli 2011 17:09 uur, laatst gewijzigd op 27 juli 2011 19:54 uur

Pools lintje voor Boxtelaar

Pools lintje voor Boxtelaar

Op de foto: Eric van Tilbeurgh kreeg in Den Haag een hoge Poolse onderscheiding. (Foto: K. Brilet, weekblad Niedziela).

Boxtelaar Eric van Tilbeurgh heeft maandag op de Poolse ambassade in Den Haag het Ridderkruis van de Orde van Verdienste van de republiek Polen ontvangen. Van Tilbeurgh kreeg de hoogste onderscheiding voor buitengewone verdiensten voor zijn bijdrage in het bekendmaken van activiteiten van de Poolse strijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De onderscheiding werd uitgereikt door de Poolse ambassadeur Janusz Stanczyk. In 2008 werd de Boxtelaar al onderscheiden met het Jozef Pilsudski Gouden Kruis van Verdiensten, dat werd hem toentertijd toegekend door de veteranenorganisatie.

Als tiener raakte Van Tilbeurgh geïnteresseerd in de rol van de Poolse bevrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. ,,Dat Polen tot 1941 samen met Engeland de enige geallieerden vormde, is altijd onderbelicht gebleven”, stelt de Boxtelaar. ,,Ook daarna heeft het land met de geallieerden meegevochten en is daardoor mede betrokken geweest bij de bevrijding van Nederland.”

De interesse van Van Tilbeurgh heeft zich inmiddels gemanifesteerd in een uitgebreide collectie en een fors archief met diverse voorwerpen en foto’s uit die periode. Ook zocht de Boxtelaar contact met veteranen die hem hun verhaal vertelden. Door het Poolse ministerie van Cultureel en Nationaal Erfgoed is de verzameling van Van Tilbeurgh benoemd tot grootste privécollectie ter wereld over dit onderwerp.

Auteur: Mariëlle Wijffelaars

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Gemeente Boxtel Uitvaartonderneming Bijnen Geerts advies Peijnenburg Verzuimbegeleiding Doornmalen electro Meubelmakerijdenberg Proef Culinair Modecentrum Frans Theelen Café zaal Kloosterzicht Huidtherapie Beleef Boxtel Olieenzo