15:49:28    donderdag, 09 april 2020
brabants centrum logo
Dinsdag, 10 april 2012 23:34 uur, laatst gewijzigd op 12 april 2012 11:28 uur

Ploegen tot halve meter in Boxtel

Ploegen tot halve meter in Boxtel

De Boxtelse gemeenteraad heeft dinsdagavond ingestemd met het nieuwe bestemmingsplan buitengebied. Het debat ging grotendeels over de kwestie of de toegestane diepte om akkers zonder archeologisch onderzoek om te ploegen opgetrokken moet worden van veertig naar vijftig centimeter. Een meerderheid van de raad steunde het amendement (wijzigingsvoorstel) van de oppositiepartijen Boxtels Belang, CDA en VVD voor een zogeheten vergunningsvrije verstoringsdiepte van vijftig centimeter.

Bijna alle fracties waren van mening dat agrarische ondernemers meer ruimte moeten krijgen als het gaat om grondbewerking. D66 stemde als enige tegen het bestemmingsplan omdat de fractie het oneens is met het optrekken van de bewerkingsdiepte van de grond. ,,Dat punt weegt voor ons heel zwaar. De argumenten die ik vandaag gehoord heb om voor een verstoringsdiepte van vijftig centimeter te kiezen, zijn niet bepaald sterk”, zei Hegeman. ,,Omdat het de wens van de boomtelers is, daar komt het zo’n beetje op neer. Dat is wel heel mager. Daar kom je niet ver mee als deze zaak door de Raad van State behandeld gaat worden.”

Coalitiepartij Combinatie95 en oppositiepartij SP stemden weliswaar voor het bestemmingsplan, maar benadrukten in een stemverklaring wel dat zij het niet eens zijn met de keuze om de grond tot vijftig centimeter diepte te bewerken zonder dat archeologisch onderzoek vereist is. Dave van de Ven (SP) sprak de vrees uit dat Boxtel straks bakzeil moet halen bij een eventuele juridische procedure en stelde dat de gemeenteraad met het aannemen van het amendement een procedurele blunder begaat. Zijn SP-collega Eric van den Broek noemde de argumentatie van de raadsleden Hans Maassen (PvdA/GroenLinks) en Jan de Koning (DPBL) voor de limiet van 50 centimeter ’flinterdun’.

Auteur: Stefan Latijnhouwers

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Elan Bikes support Beleef Boxtel Toverboom Filipe Doornmalen electro Café zaal Kloosterzicht EmielTechniek Olieenzo Remax-optimus buisman optiek Uitvaartonderneming Bijnen Meubelmakerijdenberg TopSlank Podium Boxtel Huidtherapie Modecentrum Frans Theelen