RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
00:24:00    vrijdag, 19 april 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Donderdag, 19 mei 2011 14:11 uur, laatst gewijzigd op 19 mei 2011 14:14 uur

Peuterspeelzalen maken kwaliteitsslag

Peuterspeelzalen maken kwaliteitsslag

Op de foto: Lia Swinkels (links) is al decennia een vertrouwd gezicht in de Boxtelse peuterspeelzaal Olleke. Ooit begonnen als vrijwilligster, nam ze vorig jaar de uitdaging aan om haar officiële diploma te halen. Rechts peuterjuf Ingrid van Bavel van Kindertuin. (Fo

De vijf Boxtelse peuterspeelzalen zijn per 1 januari organisatorisch geruisloos samengevoegd met de kinderdagverblijven van Kindercentrum Kindertuin. De vrijwilligersorganisatie die de peuterspeelzalen altijd leidde is daarmee geprofessionaliseerd. Een ontwikkeling die het directe gevolg is van hogere kwaliteits- en veiligheidseisen door landelijke regelgeving, vertellen Han Vlamings en Hindrik Schuurman.

Wie onbekend is met peuterspeelzalen en kinderdagopvang zou denken dat het verschillende begrippen voor dezelfde dienstverlening zijn. ,,En eigenlijk is dat ook zo; we werken allebei met kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar”, erkent directeur Schuurman van Kindertuin. ,,Alleen komt in een kinderdagverblijf ook de zorg om de hoek kijken, terwijl in een peuterspeelzaal van oudsher alleen aandacht is voor het spelen.” ,,Én voor de vroeg- en voorschoolse educatie, de zogeheten VVE”, vult Vlamings aan. Zij zet haar werk als coördinator dat ze uitvoerde in opdracht van de Stichting Peuterzalen Boxtel voort bij Kindercentrum Kindertuin.

Naast de hogere kwaliteits- en veiligheidseisen die van overheidswege worden opgelegd, vormt ook de terugloop van het aantal kinderen een reden voor de samenvoeging, zegt Schuurman, die in 1999 startte met zijn bedrijf: ,,Wil je overleven, dan dien je gewoonweg samen te werken.”

Dit schooljaar verandert er niets en blijven er dus peuterspeelzalen bij basisschool De Vorsenpoel (Olleke), brede school De Wilgenbroek (Bolleke), de Angelaschool (Rebusolleke), Sint-Petrusschool (Pimpeloentje) en de Prinses Amaliaschool (Pinkeltje). In de toekomst worden de peuterspeelzalen geïntegreerd in de kinderdagverblijven of buitenschoolse opvang van Kindertuin.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Peijnenburg Verzuimbegeleiding SNS Bank Doornmalen electro Uitvaartonderneming Bijnen Café zaal Kloosterzicht Meubelmakerijdenberg Geerts advies Geld en Makelaardij Olieenzo Proef Culinair Gemeente Boxtel Beleef Boxtel