10:17:50    dinsdag, 23 juli 2019
brabants centrum logo
Dinsdag, 23 augustus 2011 10:50 uur, laatst gewijzigd op 25 augustus 2011 16:14 uur

'Pastoor moet excuses maken'

\'Pastoor moet excuses maken\'

Op de foto: Pastoor Norbert van der Sluis. (Archieffoto: Albert Stolwijk).

Pastoor Norbert van der Sluis van de parochie Sint-Jans Onthoofding in Liempde heeft zich de woede van veel parochianen op de hals gehaald door vorige week een uitvaart te weigeren. Van der Sluis wilde niet meewerken aan de uitvaart van Liempdenaar die na een langdurig ziekbed gestorven was door toepassing van actieve euthanasie. De familie week zaterdag uit naar een kerk in Sint-Oedenrode.

Volgens vice-voorzitter Tini van den Berg moet de pastoor zowel aan de familie van de overledene als aan de Liempdse parochiegemeenschap zijn excuses aanbieden. ,,Zover ik nu weet is de pastoor daartoe nog niet bereid en dat vind ik eerlijk gezeg erg ongepast. Woensdag vindt overleg plaats met het bisdom, een week later komt het kerkbestuur bijeen. ,,Tot die tijd zullen we inhoudelijk niet op de kwestie ingaan", stelt Van den Berg.

De commotie rond pastoor Van der Sluis heeft er inmiddels toe geleid dat het evenement ’Liemt zet de juiste toon’ op zondag 11 september is afgelast. De actiedag moest geld in het laatje brengen voor de restauratie van het Franssen-orgel in de Liempdse parochiekerk, maar alle vrijwilligers weigeren nog langer mee te werken. ,,Daarmee is het draagvlak weggevallen”, stelt Van den Berg.

Pastoor Van der Sluis zegt in een reactie dat hij heeft gehandeld volgens de richtlijnen van de katholieke kerk en een besluit van de bisschoppenconferentie. Volgens die regels is het niet toegestaan om een kerkelijke uitvaart te houden voor iemand die door euthanasie is overleden. ,,Ik hoop op een wijze beslissing van de bisschop en dat we straks weer als volwassen mensen met elkaar om kunnen gaan.”

Het kerkbestuur lijkt aan te sturen op een breuk. ,,Met het sluiten van de kerkdeur voor een uitvaart is de pastoor een stap te ver gegaan”, zegt vice-voorzitter Van den Berg. ,,De kerkdeur moet in Liempde altijd voor iedereen open staan en dit besluit willen wij niet en accepteren wij niet.”

De kwestie leidt inmiddels tot veel landelijke ophef. Vice-voorzitter Van den Berg van het kerkbestuur wordt al de hele dag platgebeld door journalisten. Op internet ontstaan felle discussies over het besluit van pastoor Van der Sluis, die door velen wordt verweten 'nog in de Middeleeuwen te leven'.

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Geerts advies Huidtherapie Peijnenburg Verzuimbegeleiding Uitvaartonderneming Bijnen Proef Culinair Modecentrum Frans Theelen Geld en Makelaardij Meubelmakerijdenberg Gemeente Boxtel Café zaal Kloosterzicht Olieenzo