14:24:29    dinsdag, 07 juli 2020
brabants centrum logo
Woensdag, 08 juni 2011 10:37 uur, laatst gewijzigd op 08 juni 2011 14:40 uur

Paneeltjes bloeddoeken even terug

Paneeltjes bloeddoeken even terug

Op de foto: Koster Martijn Vlaminckx van de Sint-Petruskerk toont de bloeddoek die jaarlijks op de zondag na Pinksteren door de Boxtelse straten wordt gedragen. (Archieffoto: Albert Stolwijk).

De vier beschilderde paneeltjes van het koffertje waarin de bloeddoeken halverwege de 17e eeuw naar Hoogstraten werden gebracht, zijn komende weken voor het eerst weer terug in Boxtel. Ze vormen een onderdeel van een bijzonder expositie in museum Piet Dorenbosch dat daarvoor dagelijks de deuren opent.

De gratis toegankelijke tentoonstelling met meer bijzondere documenten en verwerpen over het bloedwonder is op Tweede Pinksterdag van 13.30 uur tot 17.00 uur te zien en ook in de twee weekeinden erna. Op werkdagen opent museum Piet Dorenbosch de deuren speciaal voor deze expositie van 14.00 tot 16.00 uur.

Omdat kasteel Stapelen een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van het wonder, wordt in de ridderzaal dinsdag 14 juni vanaf 19.30 uur een Bloedmirakelse Avond gehouden. Alom bekend als cultuurhistoricus belicht professor Gerard Rooijakkers de woelige periode in de zeventiende eeuw waarin de bloeddoeken vanuit Boxtel naar Hoogstraten werden gebracht. Vocaal ensemble Cantus zorgt onder leiding van Kees Doevendans voor de muzikale omlijsting. Kaarten voor de Bloedmirakelse Avond in kasteel Stapelen kosten 7,50 euro en zijn te koop bij het UITpunt in Bibliotheek de Meierij aan de Burgakker.

Zie ook: http://www.brabantscentrum.nl/oud_archief_2009/nieuws/0923_bloeddoek.htm.

 

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Olieenzo buisman optiek Remax-optimus Meubelmakerijdenberg Geerts advies Beleef Boxtel Podium Boxtel Filipe Elan Bikes support Huidtherapie TopSlank Café zaal Kloosterzicht EmielTechniek Alfa Doornmalen electro Toverboom