RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
23:59:32    zaterdag, 19 januari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Donderdag, 20 maart 2014 09:39 uur, laatst gewijzigd op 20 maart 2014 09:43 uur

Opkomst Boxtel blijft gelijk

Opkomst Boxtel blijft gelijk

Op de foto: In de raadzaal maakten burgemeester Mark Buijs (rechts) en presentator Pieter Kromhout tijdens de Boxtelse verkiezingsavond woensdag de uitslagen bekend. (Foto: Peter de Koning).

Met een opkomst van 53,06 procent van het aantal stemgerechtigden volgt Boxtel de landelijke lijn. Relatief gezien bleef het aantal stembusgangers voor de gemeenteraadsverkiezingen woensdag 19 maart slechts een half procent achter bij de opkomst van vier jaar geleden. In absolute zin vulden bijna veertig mensen meer dan een geldig stembiljet in.

Opvallend in de Boxtelse opkomstcijfers is het grote aantal blanco en ongeldige stemmen. Liefst zestig mensen wierpen een stemformulier in de stembus zonder een van de kandidaten aan te kruisen. Dat is driemaal zoveel als in 2010 en het dubbele aantal in 2006. Het aantal ongeldige stemmen lag met 38 lag iets hoger dan vier jaar geleden (31).

Nadat alle stembusresultaten waren geteld, reageerde burgemeester Mark Buijs voorzichtig positief over de verkiezingsopkomst. Daarvan werd landelijk verwacht dat die onder de ’magische grens’ van 50 procent zou dalen. ,,Het is voor de democratie van belang dat meer dan de helft van de stemgerechtigden gaat stemmen. Deze opkomst is een legitimering van de nieuwe gemeenteraad.”

 

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Olieenzo Meubelmakerijdenberg Modecentrum Frans Theelen Beleef Boxtel Doornmalen electro Proef Culinair SNS Bank Café zaal Kloosterzicht Geld en Makelaardij Uitvaartonderneming Bijnen Gemeente Boxtel