RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
10:59:12    vrijdag, 19 april 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Woensdag, 03 augustus 2011 17:05 uur, laatst gewijzigd op 03 augustus 2011 17:06 uur

Oogstdag op Liempdse akker

Oogstdag op Liempdse akker

Op de foto: Jan van Vugt oogst de rogge met de hand. Rien van de Laar ’lanceert’ een schoof. (Foto: Gerard Schalkx).

Op een akker in de Liempde buurtschap Hezelaar werd de rogge woensdag geoogst met behulp van vooroorlogse werktuigen. Naast een zicht en pikhouweel werd gebruik gemaakt van een machine voor het bundelen van het graan. Door nu te oogsten, kan de rogge volgend jaar op Tweede Paasdag worden gedorst tijdens de Boeremèrt.

Hoewel de oogstdag al weken geleden werd gepland, was het nog even onzeker of deze ook daadwerkelijk door zou gaan. ,,Als de regen doorzet, kunnen we niet doorgaan met oogsten”, legt voorzitter Rien van de Laar van het Comité Boeremèrt uit. ,,Als het regent gaat de rogge te snel kiemen en dat komt de kwaliteit niet ten goede.” Uiteindelijk wordt besloten wél door te gaan met oogsten. Van de Laar houdt de dreigende wolken goed in de gaten: ,,Als we nu snel doorwerken, zijn we voor de bui wel klaar. De schafttijd komt te vervallen.”

Het perceel van zeven are is eigendom van de gemeente Boxtel die toestemming gaf het terrein met graan in te zaaien. ,,Tijdens de Boeremèrt kunnen we dan het dorsen laten zien”, zegt Van de Laar. Daar gaat wel een langdurig proces aan vooraf. Bij het oogsten wordt de rogge in schoven op het veld gezet zodat het goed kan drogen. Daarna worden deze gebundeld in een korenmijt. ,,Het is een flink karwei”, denkt Van de Laar. ,,Sinds 1960 wordt graan al niet meer op deze manier geoogst, maar het past bij onze vereniging om dit zo te demonstreren.”

Auteur: Mariëlle Wijffelaars

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Modecentrum Frans Theelen Uitvaartonderneming Bijnen Geld en Makelaardij Geerts advies Doornmalen electro Meubelmakerijdenberg Gemeente Boxtel Beleef Boxtel Olieenzo SNS Bank Proef Culinair Huidtherapie