03:20:10    woensdag, 17 juli 2019
brabants centrum logo
Zaterdag, 03 september 2011 21:14 uur, laatst gewijzigd op 03 september 2011 21:28 uur

'Niet meewerken aan euthanasie'

\'Niet meewerken aan euthanasie\'

Op de foto: Er werden niet alleen mondeling vragen gesteld aan hulpbisschop Rob Mutsaerts (links). Vicevoorzitter Tini van den Berg van het Liempdse kerkbestuur leest een e-mail voor. (Foto: Albert Stolwijk).

Hulpbisschop Rob Mutsaerts was zaterdagavond glashelder over euthanasie. Als daarover vooraf met een geestelijke wordt gesproken, zal de katholieke kerk niet meewerken aan een uitvaart. Blijkt na het overlijden dat iemand euthanasie heeft gepleegd, dan dient een geestelijke 'mild en barmhartig' te zijn.

Nadat in de parochiekerk van Sint-Jans Onthoofding voorging tijdens een eucharistieviering, ging de hulpbisschop van het Bisdom Den Bosch in een overvol dienstencentrum De Kloosterhof in gesprek met de Liempdse parochianen. Aanleiding was het besluit van pastoor Norbert van der Sluis om dorpsgenoot Jan van Kronenburg onlangs een uitvaart te weigeren. Pastoor Vincent Blom in buurdorp Sint-Oedenrode zette de deuren van zijn kerk wel open.

Beide pastoors hebben gelijk, stelde monseigneur Mutsaerts. Van der Sluis omdat de kerk niet mee wil werken aan euthanasie; Blom omdat hij Van Kronenburg, toen die eenmaal was overleden, Gods genade niet wilde onthouden. ,,Er is een verschil tussen de daad en de persoon. De daad mag je beoordelen; de persoon moet je altijd mild en barmhartig benaderen. Temeer omdat we niet kunnen zien wat de mens in het diepst kunnen doorgronden."

Tijdens de ontmoeting, waarbij de hulpbisschop helder en open met de mensen sprak, bleek dat de (geweigerde) uitvaart van Van Kronenburg al lang niet meer hét discussiepunt in Liempde is. Veel inwoners deden hun beklag over het vermeende gebrek aan communicatieve vaardigheden van pastoor Van der Sluis. Bisschop Mutsaerts zei de 'aard van het beestje' niet te kunnen veranderen. Wel gaf hij aan in de nabije toekomst verder te willen praten met de Liempdenaren over hoe het nu verder moet; hij hoopt een onwerkbare situatie te voorkomen.

De bijeenkomst in De Kloosterhof lokte naast de lokale en regionale pers ook diverse landelijke media. Naast verslaggevers van de Volkskrant waren onder meer EO en KRO's Brandpunt met een cameraploeg aanwezig.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Gemeente Boxtel Meubelmakerijdenberg Geerts advies Huidtherapie Beleef Boxtel Modecentrum Frans Theelen Doornmalen electro Peijnenburg Verzuimbegeleiding Proef Culinair Café zaal Kloosterzicht Olieenzo