RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
21:43:29    zondag, 17 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Vrijdag, 22 april 2011 12:17 uur, laatst gewijzigd op 26 april 2011 07:14 uur

Munitie uit oorlog ontdekt bij Kleine Aa

Munitie uit oorlog ontdekt bij Kleine Aa

Op de foto: AVG Consult doet de komende tijd onderzoek naar het gebied bij de Kleine Aa. Met behulp van een detectievoertuig werd deze week de bovenste grondlaag onderzocht op explosieven. (Foto: Albert Stolwijk).

De herinrichting van de Kleine Aa tussen de bruggen in de Kapelweg en de Helweg heeft stilgelegen. Tijdens de werkzaamheden is vorige week munitie uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De firma AVG Geoconsult uit Heijen doet onderzoek in de bodem van het gebied. Waterschap De Dommel hervatte de werkzaamheden woensdag 13 april weer.

De gevonden materialen bestaan uit munitie, prikkeldraad en onderdelen van granaten. Ook werd een granaat gevonden. ,,Die is opgeslagen in een container op het terrein. De Explosieven Opruimingsdienst komt deze ophalen en vernietigt het projectiel uiteindelijk”, legt hoofduitvoerder Stefan Zomers van AVG uit.

Het waterschap stelt dat er geen gevaar is geweest voor omwonenden. ,,Anders waren we hier heel anders mee omgegaan”, zegt woordvoerster Lenneke Woltermann. In het gebied is voorafgaand aan de werkzaamheden vooronderzoek gepleegd. Hierbij zijn percelen met een hoge verwachtingswaarde gecontroleerd op mogelijke aanwezigheid van munitie. ,,In dat gebied is niets gevonden”, vertelt Woltermann. ,,Uiteindelijk bleek dus juist op een andere plek munitie te liggen. Dat hadden we vooraf niet verwacht.”

GROND DETECTEREN

De komende tijd blijft AVG Geoconsult betrokken bij de werkzaamheden. ,,Het afgraven vindt stap voor stap plaats. Pas als een grondlaag is gecontroleerd en goedgekeurd, wordt deze afgegraven. Dat is een voorzorgsmaatregel die we nemen”, legt Woltermann uit. ,,Ook hebben we nauw contact met de gemeente Boxtel.”

Het team van hoofduitvoerder Zomers startte maandag met het detecteren van de eerste grondlaag. ,,Alle lagen worden door ons gecontroleerd op mogelijke aanwezigheid van munitie. Ik verwacht dat we niets meer zullen vinden, maar het is lastig te voorspellen”, aldus Zomers.

De werkzaamheden zijn woensdag weer gestart. Volgens woordvoerder Woltermann is het streven nog steeds om in juni klaar te zijn met de herinrichting. ,,Alleen het werk in het gebied waar munitie is gevonden heeft stilgelegen. Wel zijn we doorgegaan met het aanleggen van de vistrappen.”

Tijdens het herinrichtingsproject worden de meanders die in 1949 tijdens de kanalisatie zijn verdwenen hersteld. Dit moet ervoor zorgen dat het water langer in het gebied blijft waardoor verdroging tegen wordt gegaan. Er worden twee vistrappen en een amfibiepoel aangelegd. Ook wordt een voetgangersbrug gebouwd voor een nieuw ommetje.

Auteur: Mariëlle Wijffelaars

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Proef Culinair Café zaal Kloosterzicht Modecentrum Frans Theelen SNS Bank Huidtherapie Peijnenburg Verzuimbegeleiding Gemeente Boxtel Olieenzo Geerts advies Meubelmakerijdenberg Geld en Makelaardij Beleef Boxtel