23:15:12    zondag, 21 juli 2019
brabants centrum logo
Vrijdag, 13 mei 2011 12:14 uur, laatst gewijzigd op 13 mei 2011 12:19 uur

Motte voorloper van Petruskerk

Motte voorloper van Petruskerk

Op de foto: Zowel ten zuiden (links) als ten noorden van de Sint-Petruskerk zijn bij grondboringen oude meanders van de Dommel aangetroffen. Beide bochten werden achter het huidige priesterkoor met elkaar verbonden door een gracht. (Foto: Albert Stolwijk).

Op de plek van de Sint-Petruskerk stond in de elfde en twaalfde eeuw zo goed als zeker een motte, een houten burcht waarin de eerste adellijke heren van Boxtel resideerden. Pas aan het einde van de dertiende eeuw verhuisden die naar kasteel Stapelen en groeide de burchtkapel uit tot parochiekerk. Die conclusie trekt de Heemkundekring Boxtel in een onderzoeksrapport dat komende week wordt gepresenteerd. Daarin is ook te lezen dat de kerkheuvel een grotendeels natuurlijke hoogte in het landschap is en niet door mensen is opgeworpen.

Tijdens de ledenvergadering presenteert de Heemkundekring dinsdag 11 januari de resultaten van het aanvullende bodemonderzoek dat zij in de zomer van 2009 heeft laten verrichten door het bureau ArcheoPro. Het onderzoek is een vervolg op het speurwerk van pater Hans de Visser die een jaar eerder met geluidssignalen de bodem van de kerkheuvel in kaart probeerde te brengen. De uitkomsten van dit onderzoek met de zogeheten Ground Tracer leverde meer vragen dan antwoorden op en daarom werd besloten tot aanvullend onderzoek door middel van grondboringen. Op 46 plekken op de kerkheuvel en de directe omgeving zijn met een gutsboor tot een diepte van circa drieënhalve meter grondmonsters genomen.

Uit de resultaten van het onderzoek is op te maken dat de kerkheuvel een natuurlijke dekzandhoogte is die oorspronkelijk ruim anderhalve meter boven het omliggende landschap uitstak en door de eeuwen heen is opgehoogd en geëgaliseerd. Dat is te lezen in het rapport ’Een motte op de kerkheuvel – meer dan een hypothese’ dat wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel krijgt aangeboden.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Café zaal Kloosterzicht Modecentrum Frans Theelen Meubelmakerijdenberg Olieenzo Uitvaartonderneming Bijnen Peijnenburg Verzuimbegeleiding Beleef Boxtel Geerts advies Gemeente Boxtel Geld en Makelaardij Doornmalen electro