21:50:38    dinsdag, 23 juli 2019
brabants centrum logo
Donderdag, 19 mei 2011 16:22 uur, laatst gewijzigd op 19 mei 2011 16:24 uur

Moderne school met klassieke ingrediënten

Moderne school met klassieke ingrediënten

Op de foto: Piet Goedhart verricht de openingshandeling van de Gemondse basisschool Sint-Lambertus. De pastoor zegende alle kruisjes die in de klaslokalen van de school komen te hangen. (Foto: Peter de Koning).

Het leek woensdag 19 januari aanvankelijk een doorsnee schooldag, maar voor de leerlingen en leraren van de Sint-Lambertusschool in Gemonde stond er een viering op het programma. De katholieke basisschool werd na een grote verbouwing heropend en gezegend.

Als om even voor half negen de bronzen bel wordt geluid, verzamelen alle leerlingen en ouders zich op het schoolplein. Thijn, Geert en Jannes uit groep 6b krijgen een papiertje met het dagprogramma uitgedeeld. Het is bijna tijd voor de officiële opening van de school, hoewel deze eigenlijk al lang open was, want na de zomervakantie konden de leerlingen er al weer terecht. Nu is de verbouwing helemaal klaar en wordt de nieuwe school ingewijd. ,,Het is wel goed dat er verbouwd is, het is mooi geworden”, vindt Thijn. Hij wijst naar de ingang: ,,Dat is nu al lang blauw, maar het was eerst paars.” Jannes vult aan en wijst naar de mechanische ventilatie in de lokalen: ,,Die dingen hangen overal bovenin de klas.”

Om de heropening extra glans te geven is pastoor Piet Goedhart uitgenodigd om twaalf houten kruisjes te zegenen, één voor elke klas en de lerarenkamer. Voor dat gebeurt, trekt hij nog snel zijn ’kleed van de kerk’ en stola aan en vraagt de leerlingen wat er nodig is om te zegenen. ,,Een kwast!”, klinkt het. Maar in plaats van een kwast heeft de pastoor een palmtak meegenomen, die triomfantelijk omhoog wordt gehouden door een kleine blonde leerling. ,,Degene die het kruisje vasthoudt wordt ook een beetje gezegend”, ’waarschuwt’ pastoor Goedhart voor hij het wijwater over de kruisjes en onvermijdelijk in de gezichtjes van de misdienaars mikt.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Beleef Boxtel Geld en Makelaardij Doornmalen electro Huidtherapie Modecentrum Frans Theelen Café zaal Kloosterzicht Meubelmakerijdenberg Gemeente Boxtel Peijnenburg Verzuimbegeleiding Proef Culinair Uitvaartonderneming Bijnen