RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
03:27:34    zaterdag, 23 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Donderdag, 19 mei 2011 16:22 uur, laatst gewijzigd op 19 mei 2011 16:24 uur

Moderne school met klassieke ingrediënten

Moderne school met klassieke ingrediënten

Op de foto: Piet Goedhart verricht de openingshandeling van de Gemondse basisschool Sint-Lambertus. De pastoor zegende alle kruisjes die in de klaslokalen van de school komen te hangen. (Foto: Peter de Koning).

Het leek woensdag 19 januari aanvankelijk een doorsnee schooldag, maar voor de leerlingen en leraren van de Sint-Lambertusschool in Gemonde stond er een viering op het programma. De katholieke basisschool werd na een grote verbouwing heropend en gezegend.

Als om even voor half negen de bronzen bel wordt geluid, verzamelen alle leerlingen en ouders zich op het schoolplein. Thijn, Geert en Jannes uit groep 6b krijgen een papiertje met het dagprogramma uitgedeeld. Het is bijna tijd voor de officiële opening van de school, hoewel deze eigenlijk al lang open was, want na de zomervakantie konden de leerlingen er al weer terecht. Nu is de verbouwing helemaal klaar en wordt de nieuwe school ingewijd. ,,Het is wel goed dat er verbouwd is, het is mooi geworden”, vindt Thijn. Hij wijst naar de ingang: ,,Dat is nu al lang blauw, maar het was eerst paars.” Jannes vult aan en wijst naar de mechanische ventilatie in de lokalen: ,,Die dingen hangen overal bovenin de klas.”

Om de heropening extra glans te geven is pastoor Piet Goedhart uitgenodigd om twaalf houten kruisjes te zegenen, één voor elke klas en de lerarenkamer. Voor dat gebeurt, trekt hij nog snel zijn ’kleed van de kerk’ en stola aan en vraagt de leerlingen wat er nodig is om te zegenen. ,,Een kwast!”, klinkt het. Maar in plaats van een kwast heeft de pastoor een palmtak meegenomen, die triomfantelijk omhoog wordt gehouden door een kleine blonde leerling. ,,Degene die het kruisje vasthoudt wordt ook een beetje gezegend”, ’waarschuwt’ pastoor Goedhart voor hij het wijwater over de kruisjes en onvermijdelijk in de gezichtjes van de misdienaars mikt.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Beleef Boxtel Peijnenburg Verzuimbegeleiding Meubelmakerijdenberg Proef Culinair Geld en Makelaardij Doornmalen electro Geerts advies SNS Bank Gemeente Boxtel Olieenzo Café zaal Kloosterzicht Uitvaartonderneming Bijnen