RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
00:48:22    zondag, 21 april 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Zaterdag, 24 augustus 2013 12:24 uur, laatst gewijzigd op 25 augustus 2013 16:26 uur

Milieudefensie naar boorlocatie

Milieudefensie naar boorlocatie

Op de foto: Vertegenwoordigers van Schaliegasvrij Boxtel voerden zaterdagmorgen actie in winkelcentrum Oosterhof. Net als een dag eerder op de Markt werden veel handtekeningen verzameld tegen de voorgenomen proefboringen naar schaliegas. (Foto: Gerard Schalkx).

Vertegenwoordigers van Milieudefensie zijn maandag 26 augustus vanaf 20.00 uur aanwezig tijdens een informatieavond over schaliegas in gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel. Geert Ritsema, campagneleider energie en grondstoffen van de landelijke organisatie, is één van de sprekers. Milieudefensie houdt voorafgaand aan de bijeenkomst samen met bewonersgroepen om 17.30 uur een bezichtiging van de locatie op bedrijventerrein Vorst waar boorbedrijf Caudrilla naar schaliegas wil gaan boren.

Hoewel over het voorstel van minister Henk Kamp van Economische Zaken om naar schaliegas te gaan boren officieel nog geen besluit is genomen, lijkt het erop dat het kabinet komende week groen licht gaat geven voor boringen. Milieudefensie zou dit een 'roekeloze beslissing' vinden. ,,Kamp liet een studie uitvoeren naar de risico's waarop het besluit nu gebaseerd dreigt te worden. Die studie, waar Milieudefensie vanaf het begin bij betrokken was via een klankbordgroep, is onvolledig en van onvoldoende kwaliteit voor een goede inschatting van de risico's van schaliegasboringen in Nederland”, stelt Milieudefensie.

De organisatie roept de Tweede Kamer, die naar verwachting in september een definitief besluit neemt, daarom op om het bestaande verbod op schaliegasboringen te verlengen. Samen met burgers, wetenschappers en andere tegenstanders worden acties voorbereid, onder meer rond het Kamerdebat over schaliegas.

Campagneleider Ritsema: ,,Van begin af aan was duidelijk dat minister Kamp van Economische Zaken de zorgen van omwonenden, wetenschappers, milieuorganisaties en waterleidingbedrijven niet serieus neemt. Belangen van buitenlandse boorbedrijven als Cuadrilla wegen blijkbaar zwaarder dan schoon drinkwater en volksgezondheid. Wij zullen bewoners op alle mogelijke manieren blijven ondersteunen bij het tegenhouden van schaliegasboringen, die niet alleen het lokale milieu, de volksgezondheid en het klimaat schaden, maar ook de transitie naar een duurzame energievoorziening in ons land in de weg staan.”

Tijdens de informatieavond in gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel spreken naast Geert Ritsema ook wethouder Peter van de Wiel van Boxtel en vertegenwoordigers van Schaliegasvrij Boxtel en bewonersorganisatie Zeg Nee Tegen SG.

 

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Huidtherapie Modecentrum Frans Theelen SNS Bank Doornmalen electro Beleef Boxtel Café zaal Kloosterzicht Olieenzo Meubelmakerijdenberg Geld en Makelaardij Peijnenburg Verzuimbegeleiding Proef Culinair Gemeente Boxtel