23:40:24    donderdag, 02 juli 2020
brabants centrum logo
Donderdag, 30 januari 2014 14:57 uur, laatst gewijzigd op 30 januari 2014 15:02 uur

Meerkoetjes nestelen op Vorsenpoel

Meerkoetjes nestelen op Vorsenpoel

Op de foto: Niet ver uit de oever hebben twee meerkoetjes een nest gebouwd. Het koppeltje krijgt regelmatig gezelschap van twee zwanen. (Foto: Henk van Weert).

Vorig jaar bouwden ze er ook al een nestje, maar dat de twee meerkoeten nu al – in januari dus - hun broedplaats op de Vorsenpoel wederom klaarmaken, is een wel erg vroege voorjaarsbode. Dat concludeert vogelkenner Frans Maas van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel.

Meerkoeten zijn monogaam en erg honkvast, zodat je mag aannemen dat dit hetzelfde koppeltje is dat ook eerder al aan de zuidkant van de visvijver in Boxtel-Oost, nabij de Dommel, neerstreek.

Twee knobbelzwanen (ook al zo'n honkvaste vogels) waren dinsdagmiddag eveneens van de partij. De ’witte reuzen’ hielden een oogje in het zeil en leken het op te nemen voor hun zwarte watervriendjes. Op het moment dat de lens werd scherpgesteld, zeilden de twee statige langnekken blazend naar de fotograaf.

De reactie van de zwanen is niet zó verwonderlijk, want een van de twee nam in de zomer van 2013 regelmatig bezit van het meerkoetennest. Afblijven dus, zo luidt de waarschuwing. Natuurlijk, alleen maar naar kijken. En genieten!

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

buisman optiek Doornmalen electro Café zaal Kloosterzicht EmielTechniek Toverboom Beleef Boxtel Filipe Geerts advies Remax-optimus Meubelmakerijdenberg Geld en Makelaardij Elan Bikes support Alfa Uitvaartonderneming Bijnen Podium Boxtel Olieenzo