RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
21:37:27    vrijdag, 22 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Dinsdag, 14 januari 2014 20:56 uur, laatst gewijzigd op 15 januari 2014 09:24 uur

'Meer giftreinen door Boxtel'

\'Meer giftreinen door Boxtel\'

Op de foto: Zicht op de ravage op het spoor nabij Sparrenrijk in Boxtel na de ontsporing van een goederentrein in december 2005. (Foto: Albert Stolwijk).

Boxtel krijgt vanaf 2015 weer meer overlast van goederentreinen. Vanwege uitvoerige werkzaamheden aan het spoor in Duitsland, kan de Betuwelijn minder goederentreinen verwerken en worden dagelijks zo'n zeventig treinen over de reguliere spoorbaan geleid.

De overlast kan enkele jaren gaan duren. Uit publicaties in De Telegraaf blijkt dat in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen tot 2022 aan het spoor wordt gewerkt. Voor een bedrag van 1,6 miljard euro wordt onder meer een aansluiting gemaakt voor de Betuwelijn, zodat goederentreinen nog vlotter naar het oosten kunnen rijden.

Volgens DB Schenker, een belangrijke railvervoerder, zullen ook goederentreinen die chemische stoffen vervoeren over het passagiersnet geleid worden. Het ministerie van Infrastructuur gaf dinsdag echter aan dat de meeste van deze 'giftreinen' via de Betuwelijn zullen rijden. De capaciteit is echter beperkt; waar normaal honderd treinen per dag over de lijn rijden, zullen dat er na 2015 soms maximaal dertig zijn.

Het gemeentebestuur van Boxtel heeft kennis genomen van de berichten in de media en zal de ontwikkelingen kritisch volgen. Volgens een woordvoerder zal tijdens de reguliere besprekingen met ProRail informatie ingewonnen worden over deze kwestie en wordt aandacht gevraagd voor de veiligheid voor de inwoners die dicht bij de spoorbaan wonen.

De SP, die vaak actie voerde tegen het vervoer van gevaarlijke stoffen zoals chloor en ammoniak, vindt dat Boxtel de krachten met andere gemeenten aan het spoor moet bundelen. Fractievoorzitter Eric van den Broek herinnerde dinsdag aan eerdere spoorwegongevallen in Boxtel, zoals de ontsporing van een kalktrein in december 2005.

Lees meer in Brabants Centrum van donderdag 16 januari.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Doornmalen electro Huidtherapie Geld en Makelaardij Meubelmakerijdenberg Beleef Boxtel Uitvaartonderneming Bijnen Café zaal Kloosterzicht Geerts advies Gemeente Boxtel Proef Culinair Modecentrum Frans Theelen Peijnenburg Verzuimbegeleiding