RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
18:14:33    zaterdag, 16 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Vrijdag, 01 februari 2013 16:44 uur, laatst gewijzigd op 01 februari 2013 16:45 uur

Matthäus- vs Johannes-Passion

Matthäus- vs Johannes-Passion

Op de foto: De Boxtelse Bach-kenner Kees van Houten presenteert binnenkort een nieuw boek waarin hij de Johannes-Passion vergelijkt met de veel populairdere Matthäus-Passion. (Archieffoto: Gerard Schalkx).

Bach’s Matthäus-Passion is razend populair in Nederland. In de Goede Week voor Pasen wordt het meesterstuk van de achttiende-eeuwse Duitse componist veelvuldig uitgevoerd. Veel vaker dan diens Johannes-Passion. De Boxtelse Bach-kenner Kees van Houten bestudeerde de twee composities diepgravend en schreef een boek waarin hij ze vergelijkt.

De een zegt dat de Johannes-Passion lieflijker is dan de Matthäus. Een ander vindt de Matthäus dramatischer. Maar nog nooit zijn de verschillen en overeenkomsten uitgediept, vertelt Van Houten. ,,Zelfs Ton Koopman (dirigent van het Amsterdam Baroque Orchestra – red.) kwam in een radio-interview vorig jaar niet verder dan de vermelding dat de Matthäus een uur langer duurt dan de Johannes. Op dat moment dacht ik: nou moet het er toch eindelijk eens van komen.”

Het circa 280 pagina’s tellende boek ’J.S. Bach Johannes-Passion versus Matthäus-Passion’ kost 30 euro en is te bestellen via www.keesvanhouten.nl. Maandag 18 februari presenteert Van Houten vanaf 19.30 uur zijn boek in de ridderzaal van kasteel Stapelen. Belangstellenden hiervoor kunnen zich aanmelden via bovengenoemde website of door te bellen naar telefoonnummer (0411) 67 46 41. De toegangsprijs voor de bijeenkomst bedraagt vijf euro.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Olieenzo SNS Bank Doornmalen electro Uitvaartonderneming Bijnen Meubelmakerijdenberg Café zaal Kloosterzicht Beleef Boxtel Huidtherapie Gemeente Boxtel Proef Culinair Modecentrum Frans Theelen Peijnenburg Verzuimbegeleiding