RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
04:42:55    donderdag, 25 april 2019
brabants centrum logo
Vrijdag, 14 maart 2014 20:49 uur, laatst gewijzigd op 15 maart 2014 03:01 uur

Levendig debat over centrum

Levendig debat over centrum

Op de foto: Wim van der Zanden (Balans) en Jan de Koning (INbox) trapten het verkiezingsdebat af. (Foto: Marc Cleutjens).

Jan de Koning (INbox) en Wim van der Zanden (Balans) mochten vrijdagavond in de raadzaal als eerste lijsttrekkers het woord voeren tijdens het verkiezingsdebat van Brabants Dagblad en Brabants Centrum. Zij gingen de discussie met elkaar aan over de stelling 'Boxtel heeft de boot voor een levendig centrum gemist'.

Nadat Frans van Oorschot de quiz petje op/petje af op zijn naam had geschreven, gaf Brabants Centrum-journalist Henk van Weert de voorzet voor de discussie. 'Heeft Boxtel inderdaad de boot gemist?', vroeg Van Weert aan de lijstrekkers. Van der Zanden: ,,We willen allemaal een compacter centrum met onder meer wifi en andere voorzieningen. Daar gaat Balans voor." Jan de Koning: ,,Er zijn gelden vrijgemaakt voor onder meer de cultuurhistorische as. Maak er een mooi en sterk centrum van en doe iets aan de leegstand. Zowel voor de ondernemers als de burgers moeten we een aantrekkelijk centrum maken."

Jos Hegeman (D66): ,,Er liggen prima plannen, maar de Markt hoeft echt niet altijd dicht. Alleen op vrijdag is er een groot verkeersprobleem in Boxtel als de wekelijkse markt gehouden wordt. En anders niet." Tossy de Man (PvdA/GroenLinks) gaf aan veel te zien in de mogelijkheid om seizoensgebonden te parkeren op de Markt. ,,Een uitstekend idee, wat mijn partij betreft. Een autoluwe Markt vinden we op bepaalde momenten een prima oplossing, maar zeker niet permanent." Dymph van de Vries van de VVD kon zich vinden in die woorden: ,,De Markt hoeft inderdaad niet voortdurend autovrij te zijn, maar wel als er activiteiten zijn. Is dat niet het geval, laat de ondernemers dan genieten en profiteren van de mensen die boodschappen komen doen."

Helene van As (CDA): ,,Een publiekstrekker in Boxtel? Ja, graag, maar maak het dan makkelijker om dit te realiseren, bijvoorbeeld door het verstrekken van vergunningen soepeler te regelen." Dave van de Ven (SP) deed een oproep om de Stationsstraat als entree van het Boxtelse winkelcentrum aantrekkelijker te maken. Peter van de Wiel (Combinatie95) benadrukte dat de gemeente vooral een faciliterende rol moet vertolken in het 'upgraden' van het centrumgebied. ,,We moeten daarbij wel uitkijken dat we ons niet te veel focusen op de parkeerproblematiek, maar ook aandacht hebben voor andere zaken als de cultuurhistorische as. Boxtel moet geen eenheidsworst worden met een centrum dat op de centra in de omliggende gemeenten lijkt."

Van de Wiel sloot zijn betoog af door te stellen dat het een hele uitdaging wordt om grote winkels en grote supermarkten te verleiden om naar Boxtel te komen.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Gemeente Boxtel Proef Culinair Meubelmakerijdenberg Geerts advies Geld en Makelaardij Peijnenburg Verzuimbegeleiding Doornmalen electro Café zaal Kloosterzicht SNS Bank Olieenzo Huidtherapie Uitvaartonderneming Bijnen