09:42:17    donderdag, 20 juni 2019
brabants centrum logo
Woensdag, 23 november 2011 13:17 uur, laatst gewijzigd op 24 november 2011 14:58 uur

Leerlingen even terug naar 1910

Leerlingen even terug naar 1910

Op de foto: Met de hand wassen was in 1910 heel gebruikelijk zo ontdekten leerlingen van De Vorsenpoel. (Foto: Peter de Koning).

Leerlingen uit groep 5 van basisschool De Vorsenpoel brachten woensdagochtend een bezoek aan het Wasch- en Strijkmuseum in Boxtel. De kinderen zijn bezig met het project ’Op stap met Jet en Jan, jong in 1910’ en leren meer over kleding, wonen en school in 1910.

In het Boxtelse museum gingen kinderen aan de slag met koffie malen, schrijven op een leitje, koper poetsen, sop kloppen, bikkelen en sokken stoppen. Dat leek allemaal makkelijker dan het is. Het schrijven op leitje viel voor de leerlingen niet mee. ,,Je moet veel harder duwen”, vertelt Jeremy. ,,En ze gebruikten vroeger heel rare letters, met krullen enzo. Dat is best lastig na te doen.”

Ook het stoppen bleek moeilijk te zijn. Gewapend met naald en draad probeerden de kinderen gaten in een sok dicht te maken. ,,Het is eigenlijk best leuk”, vond een leerlinge. Daar was vrijwilliger Jan van Beers van het museum het niet mee eens: ,,Voor één keer is het best leuk. Maar als je dit de hele dag moet doen, is het een vervelend klusje.”

Auteur: Mariëlle Wijffelaars

Advertenties