18:01:20    zondag, 05 juli 2020
brabants centrum logo
Vrijdag, 03 juni 2011 20:27 uur, laatst gewijzigd op 05 juni 2011 21:53 uur

Le Bourg d'Oisans loopt warm...

Le Bourg d\'Oisans loopt warm...

Op de foto: Overal struikel je over Alpe d'HuZes in Le Bourg d'Oisans, zoals op het terras van pizzeria La Romanche. (Foto: Marc Cleutjens).

'Welkom Alpe d'HuZes'. Alle etalages van de winkels in Le Bourg d'Oisans heten de bijna vijfduizend deelnemers aan de sponsortocht op donderdag 9 juni welkom. Ook in de kroegen en restaurants is iedereen klaar voor een Nederlandse invasie. Op camping Le Colporteur is het nog rustig. ,,Maar morgen (zaterdag 4 juni - red.) zijn alle plaatsen bezet. Alleen maar Nederlanders en een paar Belgen", lacht de campingbaas.

De eerste deelnemers aan Alpe d'HuZes zijn al aanwezig in de directe omgeving van de beruchte Alpencol. Overdag fietsen ze in de bergen, zonder extreme inspanningen te doen. 's Avonds zitten de terrasjes vol, is het 'Menu du Jour' - Wiener schnitzel met friet - bij de plaatselijke pizzeria al snel uitverkocht. 'Mannen naar de top' staat er op een spandoek bij een Belgische bungalowtent.

Op de camping, die net buiten het centrum van het stadje is gelegen, lijkt iedereen klaar voor de invasie. Met hulp van de toevallig gearriveerde verslaggever uit Nederland wordt een Franse oproep om mee te doen aan het ontbijt in de vroege ochtend van 9 juni vertaald, zodat straks echt alle Nederlanders weten dat ze vanaf 02.30 uur (!) terecht kunnen in het restaurant. ,,Voor stokbrood, pain aux chocolat, croissants en natuurlijk pasta", vertelt de campingbaas. ,,Wel reserveren graag, het wordt erg druk."

De verwachting is dat de meeste deelnemers aan Alpe d'HuZes aankomend weekeinde zullen arriveren. Ze verblijven op campings in caravans, campers, tenten of huren chalets en stacaravans. Ook de meeste hotels rondom Alpe d'Huez zijn volgeboekt, net als bungalowparken en appartementengebouwen. De fietsers gaan zich in alle rust voorbereiden op de monstertocht op 9 juni. ,,Wennen aan de berglucht, een paar colletjes doen, maar geen al te zware inspanningen doen", luidt het devies bij de Belgische bungalowtent.

De wielrenners die zich de komende dagen melden in Le Bourg d'Oisans zullen merken dat Alpe d'HuZes eraankomt. Fraaie banieren sieren het Alpenstadje, alle rotondes - en dat zijn er een heleboel hier - zijn versierd. De zon schijnt; in de avond baadt de top van Alpe d'Huez in mooi rood licht. Nog zes nachtjes slapen... 

 

 

 

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Remax-optimus Geerts advies Alfa Doornmalen electro Huidtherapie Podium Boxtel Olieenzo EmielTechniek Filipe buisman optiek TopSlank Elan Bikes support Beleef Boxtel Meubelmakerijdenberg Uitvaartonderneming Bijnen Toverboom