RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
03:26:48    zondag, 18 november 2018
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Zaterdag, 16 april 2011 10:01 uur, laatst gewijzigd op 16 april 2011 10:01 uur

Landgoed Bloemendael moet buitengebied versterken

Landgoed Bloemendael moet buitengebied versterken

Op de foto: De buurtschap Roond wordt aangepast in een landbouwlandgoed waar vijf nieuwe langgevelboerderijen komen te staan. (Foto: Albert Stolwijk).

De Boxtelse buurtschap Roond gaat ingrijpend veranderen. Het overwegend agrarische gebied gaat ingrijpend op de schop en wordt omgevormd tot een 22 hectaren omvattend landbouwlandgoed, compleet met vijf nieuwe langgevelboerderijen. De plannen om een landgoed te realiseren dateren al van 2003, maar kwamen nooit van de grond. Kort voordat de provincie Noord-Brabant haar beleid gaat veranderen, gaat Boxtel alsnog proberen het landgoed te realiseren. Een chique naam voor het landgoed is al bedacht: Bloemendael, met ae.

Veertig tot vijftig buurtbewoners zijn deze week tijdens een besloten informatiebijeenkomst bij de Jacobushof in Lennisheuvel geïnformeerd over de plannen in hun buurtschap. Naast wethouder Wim van der Zanden was ook de Haarense agrarisch ondernemer Wim Vugts aanwezig. Vugts, niet onomstreden vanwege de discussie over megastallen in Haaren, is eigenaar van agrarische gronden en enkele boerderijen in de Roond en wil in het nieuwe landgoed vijf langgevelboerderijen bouwen, die vervolgens te koop worden aangeboden aan particulieren.

Volgens wethouder Van der Zanden heeft het gemeentebestuur de plannen om op de Roond een landgoed in te richten recentelijk nieuw leven ingeblazen. Op initiatief van zijn voorganger Ger van den Oetelaar werd destijds een ambitieus plan gemaakt, waaraan werd meegewerkt door de agrariërs Vermulst en Oomen. Laatstgenoemde was eigenaar van Hoeve Bosrand, maar besloot zijn biologisch bedrijf enkele jaren geleden te verkopen. Oomen liet in deze krant wel eens doorschemeren dat de landgoedplannen te weinig vaart hadden en moeizaam van de grond kwamen.

Landgoed Bloemendael zal overwegend bestaan uit natuurterreinen, zoals grasland, weilanden met hoogstamfruit, akkers, kruidenveldjes en een nieuwe watergang. Waar de Roond kruist met de Nieuwe Erven en de Geerlingsdijk komt een schapendrift, die al eerder in beeld kwam tijdens de in 2006 door wethouder Van den Oetelaar uitgeschreven prijsvraag Cultuur en Landschap. Het ontwerp van drie landschapsarchitecten uit Oost-Nederland won destijds de eerste prijs, maar bleek niet inpasbaar.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Olieenzo Koppelmans Meubelmakerijdenberg Rijschool Dolman Café zaal Kloosterzicht Tiga Kindertuin TopSlank Geerts advies Natasja fashion Modecentrum Frans Theelen Toverboom Gemeente Boxtel Geld en Makelaardij Doornmalen electro Beleef Boxtel Uitvaartonderneming Bijnen Huidtherapie Zwanenberg adviesgroep