16:08:37    maandag, 22 juli 2019
brabants centrum logo
Zaterdag, 26 november 2011 11:20 uur, laatst gewijzigd op 26 november 2011 11:24 uur

Lage waterstand in Dommel

Lage waterstand in Dommel

Op de foto: Zicht op het Dommeldal aan de Molendijk in Liempde. (Foto: Marc Cleutjens).

Afgelopen maand is de droogste novembermaand sinds tijden. In het gebied van Waterschap De Dommel is echter de meeste neerslag van Nederland gevallen: gemiddeld zo’n twaalf millimeter.

In heel Nederland is gemiddeld nog geen tien millimeter gevallen. Door het uitblijven van neerslag zijn de waterstanden in de beken gezakt. Dat leidt niet tot problemen en het waterschap neemt geen extra maatregelen.

De gevolgen van het uitblijven van regen zijn lage waterstanden in de rivieren en beken. De scheepvaart op de grote rivieren kan daardoor slechts half beladen, dus met minder diepgang, vrachten vervoeren. Voor het waterbeheer in het bekenstelsel in het gebied van de Dommel leveren de lage waterstanden echter geen problemen op.

Door mist is het vochtig genoeg voor plant en dier en slechts één beek (Reusel) heeft de kritische grens van 10procent-waterafvoer gereikt. Bij die grens overweegt het waterschap een onttrekkingsverbod in te stellen. Dat is alleen in de zomermaanden van belang omdat er dan ook behoefte is aan water.

Het is wel extreem droog, zo meldde het waterschap vrijdag. ,,We moeten terug gaan naar 1955 (15 mm.) en 1920 (16 mm.) voor vergelijkbare situaties”, meldt een zegsman. ,,De enige neerslag van betekenis is op 2 november gevallen. Normaal valt er in de maand november 80 millimeter.”

Het KNMI verwacht dat door klimatologische veranderingen in de toekomst vaker met extreem droge en natte periodes te maken krijgen. Het waterschap speelt hier op in met maatregelen, zoals waterberging bij te veel water en stuw en stuwtjes om water langer vast te houden in droge tijden.

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Gemeente Boxtel Meubelmakerijdenberg Beleef Boxtel Huidtherapie Peijnenburg Verzuimbegeleiding Doornmalen electro Geerts advies Geld en Makelaardij Olieenzo Proef Culinair Café zaal Kloosterzicht