07:22:36    woensdag, 17 juli 2019
brabants centrum logo
Donderdag, 12 januari 2012 15:33 uur, laatst gewijzigd op 12 januari 2012 15:42 uur

Kruisbeeld Esch tijdelijk weg

Kruisbeeld Esch tijdelijk weg

Op de foto: Het kruisbeeld op de hoek Spankerstraat en Postelstraat in Esch wordt gerestaureerd aan Tongeren in Boxtel door Sjef van Nielen (boven). Broers Gerald (beneden) en Ben van der Meijden helpen een handje mee. (Foto: Albert Stolwijk).

Het kruisbeeld op de hoek Spankerstraat en Postelstraat in Esch was eind november ineens verdwenen. Riet van der Meijden besloot het wegkruis in haar tuin te laten restaureren omdat het in slechte staat verkeerde. Het object dat het straatbeeld in Esch al jaren bepaalt, staat er sinds 1935 en heeft een rijke historie.

Van der Meijden woont 42 jaar in het huis op het terrein van de voormalige zuivelfabriek. Het kruis heeft altijd in de tuin gestaan en ze zorgde voor verse bloemen bij het beeld. ,,In al die jaren dat ik aan de Spankerstraat woon, is er nooit iemand geweest die de verantwoordelijkheid opeiste voor het kruis. Het eikenhout was rot en de bouten in het beeld en het kruis waren verroest. Er moest echt iets gebeuren”, vertelt ze. Een aantal mensen uit de buurt haalde geld op voor de restauratie. ,,Dat vond ik heel mooi. Zo blijkt toch dat het kruisbeeld bij Esch past. Het is een wegwijzer geworden. Je kunt via het kruis naar Vught of linksaf naar het dorp”, vertelt Van der Meijden.

Hannie van Schijndel en Netty van den Berg uit Boxtel beschrijven in het boekje ’Kapellen & Wegkruisen’ uit 2003 allerlei religieuze monumenten in Boxtel en omgeving. Het is bekend dat het kruisbeeld in 1935 is geplaatst in Esch, maar het blijft gissen naar de initiatiefnemer en het atelier waar het kruisbeeld gemaakt is. Van het Essche kruisbeeld is echt iets moois gemaakt”, vertelt Nettie van de Langenberg van heemkundekring De Kleine Meijerij. Van den Langenberg noemt het Essche kruis iets dat past bij het straatbeeld van het dorp. ,,Het is een plek waar mensen troost vinden of even bidden. Ook staat het er altijd keurig bij.”

Auteur: Annelieke van der Linden

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Geerts advies Huidtherapie Café zaal Kloosterzicht Peijnenburg Verzuimbegeleiding Olieenzo Doornmalen electro Gemeente Boxtel Modecentrum Frans Theelen Geld en Makelaardij Meubelmakerijdenberg Beleef Boxtel