RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
20:04:45    woensdag, 21 november 2018
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Zondag, 25 augustus 2013 16:22 uur, laatst gewijzigd op 28 augustus 2013 00:18 uur

Kringgildedag Boxtel trekt veel volk

Kringgildedag Boxtel trekt veel volk

Op de foto: Beeld van de massale opmars van de negen deelnemende gilden op de Boxtelse Markt. (Foto: Gerard Schalkx).

Onder grote belangstelling werd zondag de regionale kringdag van de bij de Dommelgroep aangesloten gilden gehouden. De massale opmars op de Boxtelse Markt van de kleurrijk uitgedoste gezelschappen uit de omliggende gemeenten en dorpen én de wedstrijden achter het Gasunie-complex op het Essche Heike vormden de hoogtepunten van het evenement.

De Boxtelse schutters van Sint-Brabara & Sint-Joris ontvingen in de ochtenduren hun collega’s uit Liempde, Gemonde, Schijndel, Sint-Oedenrode, Sint-Micheielsgestel, Vught en Den Dungen in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat. Vanuit het clubhuis van de plaatselijke schuts ging het in optocht naar de Sint-Petrusbasiliek waar de eucharistieviering werd opgeluisterd.

Daarna trokken de ongeveer 250 gildebroeders, waaronder met zilver behangen keizers, koningen en hoofdlieden – aangevoerd door Boxtel’s Harmonie - via Duinendaal, langs Elisabethsdael en Vinckenrode door de Dr. Van Helvoortstraat en Rechterstraat naar de Markt. Daar werden de gilden welkom geheten door burgemeester Mark Buijs van Boxtel en volgde de massale opmars, het meest spectaculaire onderdeel van de gildedag. Nadat de vendeliers onder grote belangstelling van het publiek op de Markt een demonstratie hadden gegeven, dronken de leden van de gilden erewijn in het gemeentehuis.

Na de openingsceremonie had in de middaguren een onderlinge competitie plaats tussen leden van de negen deelnemende gilden op het schietterrein van Sint-Barbara & Sint-Joris op het Essche Heike. Naast wedstrijden met kruisboog en geweer, waarbij de negen koningen ook nog een eigen competitie afwerkten, werden vendeliers en tamboers beoordeeld door een jury. Gildeleden konden ook prijzen winnen met jeu de boules.

 

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Toverboom Koppelmans Zwanenberg adviesgroep Meubelmakerijdenberg Geld en Makelaardij Beleef Boxtel Gemeente Boxtel Tiga SNS Bank Rijschool Dolman Doornmalen electro Huidtherapie Natasja fashion 040Fit Geerts advies Olieenzo Kindertuin Uitvaartonderneming Bijnen Modecentrum Frans Theelen