16:34:45    donderdag, 09 april 2020
brabants centrum logo
Zaterdag, 10 december 2011 14:35 uur, laatst gewijzigd op 10 december 2011 21:11 uur

Konijnshol terug bij Stapelen

Konijnshol terug bij Stapelen

Op de foto: Blik vanaf de redoute op de Jacob-Roelandsstraat. (Foto: Albert Stolwijk).

Uit angst voor een inval van de afgescheiden Belgen liet kroonprins Willem II als legeraanvoerder in februari 1839 twaalf veldversterkingen aanleggen in Boxtel. Ze vormden een onderdeel van een verdedigingslinie rond ’s-Hertogenbosch. Op twee na zijn ze allemaal verdwenen. Een derde is onlangs gereconstrueerd.

Het betreft een aarden wal die ooit in de haakse bocht van de Konijnshoolsedreef, nabij kasteel Stapelen lag. Voor het project Dommel door Boxtel heeft het waterschap op gemeentegrond enkele poelen gegraven tussen de Eindhovenseweg en de Parallelweg Zuid. De grond die daarbij vrijkwam is benut om de beemd op te hogen en borstwering opnieuw aan te leggen, compleet met de hellingbaan die destijds bestemd was om een kanon de versterking in te rijden.

Want de redoute was expliciet bedoeld ter bescherming van de Dommelbrug in wat nu de Eindhovenseweg is. De keuze om de borstwering in de draai van de Konijnshoolsedreef op te trekken, zal destijds waarschijnlijk ook zijn bepaald door een heuvel die ter plekke bestond. ,,Mogelijk aangelegd in opdracht van de kasteelheer van Stapelen. In die tijd was het mode om konijnen te fokken. Niet alleen om te eten, maar ook om te pronken. Hoe meer soorten konijnen, des te meer status”, weet Bol. De naam konijnenheuvel verbasterde tot konijnshol en leeft nu voort in de straatnaam Konijnshoolsedreef.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Remax-optimus Elan Bikes support Geld en Makelaardij Doornmalen electro EmielTechniek Podium Boxtel Olieenzo TopSlank Toverboom Filipe Meubelmakerijdenberg Huidtherapie Uitvaartonderneming Bijnen Geerts advies Modecentrum Frans Theelen Beleef Boxtel