RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
04:35:38    zaterdag, 23 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Zaterdag, 17 mei 2014 13:14 uur, laatst gewijzigd op 17 mei 2014 13:17 uur

Koetjes en kalfjes in Dommelbimd

Koetjes en kalfjes in Dommelbimd

Op de foto: De koeien in de Dommelbimd hebben kalfjes. Wandelaars moeten op afstand blijven... (Foto: Marc Cleutjens).

Het gaat goet met de koeien in de Dommelbimd in Boxtel. In het natuurgebied tussen Jacob-Roelandslyceum, kasteel Stapelen en de Dommel hebben ze inmiddels al voor het nageslacht gezorgd: Sinds deze week lopen er ook drie kalfjes.

De koeien - ras Blonde d'Aquitaine - zijn van buurtbewoner Frans van der Eerden, die ze in samenspraak met het bestuur van de stichting Dommelbimd laat grazen in het natte natuurterrein. Een deel van de Dommelbimd is hun terrein, op andere plekken groeien fruitbomen of hebbben vogels voorrang.

Volgens voorzitter Silvia van Gulik van Dommelbimd wordt het gedrag van de koeien gemonitord. In samenwerking met de Hogere Agrarische School in 's-Hertogenbosch worden alle bewegingen van de dieren met gps-apparatuur gevolgd en in kaart gebracht.

De belangstelling voor de activiteiten in de Dommelbimd groeit. Steeds meer organisaties, instellingen en vriendenclubs tonen interesse voor de wijze waarop de stichting stukjes natuur wil kopen. Via crowdfunding moet het lukken om het drassige gebied eind 2014 volledig te kunnen verwerven.

Op allerlei fronten wordt het gebied in kaart gebracht. Leden van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel bestuderen flora en fauna. Via pijlbuizen wordt de grondwaterkwaliteit bewaakt. Die is niet altijd even goed. ,,Vroeger was dit een soort vuilstortplaats en dat is in het grondwater terug te zien", aldus Toine Cooijmans van Dommelbimd.

 

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

SNS Bank Café zaal Kloosterzicht Proef Culinair Modecentrum Frans Theelen Peijnenburg Verzuimbegeleiding Meubelmakerijdenberg Beleef Boxtel Huidtherapie Doornmalen electro Uitvaartonderneming Bijnen Olieenzo Geerts advies