RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
04:59:11    zaterdag, 19 januari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Zaterdag, 16 april 2011 10:33 uur, laatst gewijzigd op 16 april 2011 10:34 uur

Kleine Aa krijgt loop van vóór 1949 terug

Kleine Aa krijgt loop van vóór 1949 terug

Op de foto: Vijftig jaar geleden werd de Kleine Aa gekanaliseerd, nu krijgt het riviertje haar oude meanders terug. (Foto: Albert Stolwijk).

Sinds enkele weken werkt Waterschap De Dommel aan de herinrichting van de Kleine Aa tussen de bruggen in de Kapelweg en de Helweg. Grote hopen zand en afgeschraapte akkers tonen aan dat hier flink gewerkt wordt. Over twee maanden moet het riviertje weer volop meanderen, zijn twee vistrappen en een amfibiepoel gerealiseerd en kan een voetgangersbrug in gebruik worden genomen voor een nieuw ommetje.

Medewerkers van aannemingsbedrijf Ploegam uit Vinkel hebben inmiddels al enkele nieuwe meanders uitgegraven op het breedste stuk: het perceel dat grenst aan de Kapelweg. Ze vormen een onderdeel van een vistrap. Die stelt vissen straks in de gelegenheid het verval te overwinnen om bovenstrooms paaigebieden te vinden.

Het herinrichtingsproject behelst het herstel van de krommingen die in 1949 tijdens de kanalisatie zijn verdwenen. Op die manier blijft het water langer in het gebied en dat helpt verdroging tegen te gaan. ,,De hoeveelheid water die wordt afgevoerd blijft echter gelijk. Dat komt omdat we een zogeheten accoladeprofiel creëren. Het beekdal wordt breder gemaakt en zal regelmatig overstromen. Het water krijgt de ruimte”, aldus projectleider Hans Koekkoek van het waterschap.

Eind mei moet de herinrichting van de Kleine Aa zijn afgerond. Dan kronkelt het riviertje niet alleen weer als vanouds, maar wordt ook een voetpad geopend tussen de Kapelweg en Nergena. Via een nieuw brugje kunnen wandelaars de beek oversteken. Daarmee krijgt het gebied ook een recreatieve functie. Met behulp van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel is een nieuw ommetje uitgezet dat deel uit gaat maken van het knooppuntennetwerk voor wandelaars.

De voortgang van het werk aan de Kleine Aa is te volgen via de website www.esschestroom.nl.

Auteur: HENK VAN WEERT

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Proef Culinair Gemeente Boxtel SNS Bank Beleef Boxtel Meubelmakerijdenberg Geld en Makelaardij Huidtherapie Café zaal Kloosterzicht Doornmalen electro Modecentrum Frans Theelen Uitvaartonderneming Bijnen