RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
04:49:54    vrijdag, 22 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Zaterdag, 09 juni 2012 14:17 uur, laatst gewijzigd op 09 juni 2012 15:02 uur

Klederdracht in centrum van Boxtel

Klederdracht in centrum van Boxtel

Op de foto: Tijdens de zomerdag van de Nederlandse Vereniging van Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht kwamen verschillende leden in traditionele kostuums naar Boxtel. (Foto: Peter de Koning).

Een opvallende groep mensen liep zaterdagmiddag in het centrum van Boxtel. De Nederlandse Vereniging van Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht hield haar jaarlijkse zomerdag in Boxtel en een aantal leden droeg traditionele klederdracht uit allerlei provincies.

Leden van de vereniging uit Staphorst, Nunspeet en Spakenburg hadden traditionele kostuums aangetrokken die oorspronkelijk in hun regio’s werden gedragen. Dit zorgde voor een kleurig geheel. De zomerdag startte in grand café Rembrandt waar lezingen werden gegeven aan over de Brabander, Boxtel en de poffer. Vervolgens ging de groep naar Museum Vekemans. Hier was het tijd voor een middagprogramma met rondleidingen door het museum, workshops en films.

Klaasje Gerrits-Bouwman (44) is de jongste vrouw in Staphorst die nog dagelijks traditionele kleding draagt. Haar ouders droegen al klederdracht. Gerrits heeft voor de zomerdag een kerkkostuum uit 1900 uitgekozen, inclusief toefmuts. ,,Ik probeer voor deze bijeenkomsten telkens een ander kostuum uit te zoeken.” Ze vindt de bijeenkomsten van de vereniging erg gezellig. ,,Vandaar leren we veel over de Brabantse historie van klederdracht. Dat is erg interessant.”

Auteur: Annelieke van der Linden

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Modecentrum Frans Theelen Gemeente Boxtel Doornmalen electro Peijnenburg Verzuimbegeleiding Geerts advies Proef Culinair Meubelmakerijdenberg Huidtherapie Café zaal Kloosterzicht Uitvaartonderneming Bijnen Geld en Makelaardij Beleef Boxtel